Ксенија Ђуровић: уметничко истраживање уз помоћ и-Портунус програма

Ксенија Ђуровић: уметничко истраживање уз помоћ и-Портунус програма

23/02/2021

Какво је ваше искуство конкурисања за и-Портунус програм подршке мобилности уметника? Како излгледа пројекат који сте реализовали уз помоћ и-Портунус гранта?

и-Портунус је допринео развоју уметничког истраживања са кустоскињом Мирјаном Драгосављевић и продуценткињом Аном Вуковић у оквиру заједничког удружења Брина – „Како живе ум(ј)етнице у Београду“ – према постојећем пројекту кореографкиње Селме Баницх и драматуршкиње Нине Гојић. Конкурисање и администрација гранта су оптимизовани за широку циљну групу којој је намењен и дозвољава флексибилност која није уобичајена за индивидуалне грантове.

Какве могућности и/или изазове вам је донела реализација пројекта „Како живе ум(ј)етнице у Београду“?

Учешће на резиденцији нам је омогућило даље сарадње са уметницама које у супротном не бисмо упознале, али пресудан утицај је имало време које смо имале за рефлексију и измештање у контекст који је дозволио да „одмор буде отпор“. Суштина програма који финансирају мобилност уметника на овај начин лежи у омогућавању бољих услова рада, недоступних у земљи, а неопходних за све прекарне раднице и раднике у култури.

Које вештине и знања сте стекли захваљујући овом искуству? Какав утицај је ова прилика имала на развој ваше каријере?

Као колектив Брина, искључиво захваљујући и-Портунус гранту, биле смо у могућности да проведемо петнаест дана на самоорганизованом резиденцијалном програму „МултиМадеира“ на острву Мадеира у Португалу. Током резиденције, јавно смо презентовале програме које смо организовале од оснивања (2018), колективно продуцирале фанзин са свим осталим уметницима и радиле на развоју упитника који је послужио као основа истраживачког пројекта.

Ксенија Ђуровић (1987) је културна радница и продуценткиња. Завршила је Факултет драмских уметности где је радила као демонстраторка. Од 2011. ради са Станицом Сервисом за савремени плес, активна је у Магацину у Краљевића Марка, продуцира представе, изложбе (МСУБ, Ремонт) и фестивале (Конденз, На сопствени погон, РЕЗ). Суосновала је удружење Брина са кустоскињом Мирјаном Драгосављевић, а тренутно са Аном Вуковић спроводи истраживање Како живе ум(ј)етнице? о условима рада културних радница у Београду, на основу пројекта Селме Баницх и Нине Гојић из 2017. Ангажована је као продуценткиња програма Битеф фестивала. Чланица је управног одбора Асоцијације Независна културна сцена Србије. Бивша је стипендисткиња Града Београда и Академије Schloss Solitude у Штутгарту (2016).