Магични теписи

Магични теписи

08/09/2017

Износ додељених средстава: 500.000 €
Лидер пројекта: Viesoji Istaiga Kauno Bienale LT
Ново културно насеље RS
Biedriba latvijas Jauna Teatra LV
Центар за савремену уметност -Тбилиси GE
EVA International Biennial of Visual Art Limited IE
Folkestone Fringe UK
Ideias Emergentes PT
Kunstrepublik E.V. DE
Lab 852 d.o.o. za promidžbu HR
Latitudo Srl IT
META културна фондација RO
Prague Biennale CZ
Stowarzyszenie Industrial Art PL

Платформа Магични теписи спаја 13 партнерских организација из различитих крајева Европе. Креирана је као подршка и простор за промоцију младих уметника и професионалаца у култури у развоју у погледу примене стратегије развоја публике и стимулације интернационалних активности у култури.

Кроз пројекат, не-национални уметници и професионалци у култури добиће прилику да стварају и заједно раде са локалном заједницом у оквиру резиденцијалних програма, истраживања локалног контекста у широком концепту „магичног тепиха“ који се односи на приче које нас воде на друго место и дугу традицију номадизма.
Уметници и други ствараоци са партнерским организацијама преиспитаће њихове активности у погледу опстајања релевантним за публику у данашње време и успостављање дугорочних односа у суочавању са социјалним и дигиталним транзицијама и проценити како уметнички процеси и ангажман цивилног друштва могу постати међусобно инспиративне активности и побољшати заједнички живот европских градова и регија.

Резиденцијама, радионицама, изложбама, евалуацијом и праћењем, онлајн платформом, снажном комуникацијом и брендирањем, платформа има за циљ да постане европска етикета квалитета за савремене уметнике и заједнице широм Европе. Успоставити ће Награду европске заједнице CO-CREATE & COMPREHEND. Награда ће бити обезбеђена за пројекте у којима су заједнице отворене да деле своје приче, ресурсе и вештине са уметницима и културним професионалцима како би заједно створиле боље културно, емоционално и стога друштвено окружење.

Неговањем европских вредности са уметницима, локалним заједницама, члановима из свих крајева Европе, као и са нашом публиком, платформа ће допринети решењима изазова са којима се данас суочава Европа, како би се још једном показала мекана моћ културе да подстакне интеркултурни дијалог и међусобно разумевање.