Издавачка кућа Хеликс: Спајање: књижевна потрага за заједничким европским искуством

Издавачка кућа Хеликс: Спајање: књижевна потрага за заједничким европским искуством

09/03/2017

Износ додељених средстава: 58,221.32€

Пројекат „Спајање: књижевна потрага за заједничким европским искуством“ обухвата превод и промоцију девет савремених европских наслова написаних на девет језика (румунски, чешки, пољски, португалски, шведски, енглески, француски, немачки и шпански).

Избор књига одражава изобиље књижевних тенденција, језичку и стилску разноврсност савремене европске књижевности. Превлађује питање идентитета размотрено кроз призму личне или колективне историје или кроз фокусирање на суморну садашњост или светлу будућност.

Иако универзални у свом обраћању, ови наслови су снажно локално обојени: то је евидентно у језику, аутентичности ликова, али и у поетским вибрацијама и тананим, атмосферичним одблесцима тмурног градског окружења. Осећање тескобности којих су ликови свесни или се сугерише на посредан начин, прожима сва дела, и јасна или потиснута жеља за ослобођењем погонска је сила за креативну оригиналност у форми, почев од класичне наративне структуре, преко прича лишених интерпункције до дневничке и мозаичке нарације.

У промоцији пројекта Хеликс ће сарађивати са преводиоцима, писцима (планирана гостовања), релевантним институцијама као што су културни центри и библиотеке и медијима, са снажним ослонцем на дигиталне и онлине платформе.

Пројекат обухвата следеће романе: Einmal muss ich über weiches Gras gelaufen sein (Carolina Schutti), The Spinning Heart (Donal Ryan), Magik (Magdalena Parys), Índice Médio de Felicidade (David Machado), Le dernier gardien d’Ellis Island (Gaëlle Josse), Brorsan är mätt (Mirja Unge), Viitorul începe luni (Ioana Pârvulescu), Intemperie (Jesús Carrasco) и Peníze od Hitlera (Radka Denemarková).

www.heliks.rs