Контраст издаваштво: Три генерације писаца који су помогли у обликовању европског идентитета

Контраст издаваштво: Три генерације писаца који су помогли у обликовању европског идентитета

09/03/2017

Износ додељених средстава: 59,982.8€

Пројектом „Три генерације писаца који су помогли у обликовању европског идентитета” Контраст издаваштво настоји да прибави права, преведе и дистрибуира седам романа које су на седам језика написале три генерације писаца који су помогли процесс обликовања савременог европског идентитета. Преставићемо романе који су написани у претходне четири деценије, почевши од 80-их година (Голдинг, Картареску) па све до најновијих књижевних постигнућа Бенова, Дукај, Стридсберг, Петерфи, Мифсуд). Желимо да упоредимо њихову поетику, националне и индивидуалне појединости и дух доба коме припадају, али и да истакнемо њихов несумњив друштвени утицај, како на европску књижевност тако и на друштво.

Осим што желимо да покажемо да су уметност и књижевност имале активну улогу у обликовању савременог европског идентитета, такође желимо да докажемо да је овакав утицај био од суштинске важности. Свака од књига које су део овог пројекта биће преведена на српски језик по први пут, а сваки од писаца је добитник неке од најпрестижнијих светских награда за књижевност. Добитник Нобелове награде, Вилијам Голдинг, представник прве генерације писаца (рођених пре Другог светског рата), добитник је Ман Букер награде за његово дело „ Rights of Passage”.

Мирча Картареску, Ђерђели Петерфи и Имануел Мифсуд припадају другој, средњој генерацији, рођених између 1956. и 1967. године. Картареску је вероватно најзначајнији савремени румунски писац, добитник бројних домаћих и међународних награда, а за његово дело „Носталгиа” одликован је наградом румунске Академије наука и уметности. Петерфи је добитник скоро свих релевантних књижевних награда у Мађарској, укључујући и најпрестижнију – Аегон за његов роман „ Kitömött barbár”.

Имануел Мифсуд добитник је Награде Европске уније за књижевност (ЕУЛП) за његово дело „ Fl-Isem tal-Missier” што доказује да чак и мање земље као што је Малта активно учествују у обликовању европског идентитета. Јацек Дукај („Lód”), Јана Бенова („Café Hyena”) и Сара Стридсберг („Beckomberga”), који су представници треће, савремене генерације европских писаца (сви рођени током 70-их година), добитници су Награде Европске уније за књижевност за наведене романе.

www.kontrastizdavastvo.rs