Издавачка кућа Арете: Европска књижевност данас – универзалне приче о личним револуцијама

Издавачка кућа Арете: Европска књижевност данас – универзалне приче о личним револуцијама

01/02/2018

Издавачка кућа Арете

Износ додељених средстава: 44.008,15 €

Централна идеја пројекта „Европска књижевност данас: универзалне приче о личним револуцијама“ је истраживање односа појединца и историје кроз књижевност. Турбулентна европска историја – ратови и помирења, миграције и насељавање, велики људи и догађаји – увек су били неисцрпна инспирација за писце старог континента. Свако од одабраних дела говори о обичним људима и њиховим личним револуцијама против великих друштвених и политичких проблема и догађаја. Пројекат укључује шест аутора из шест различитих земаља Европске уније. Два аутора су добитници Европске награде за књижевност. Листа одабраних наслова укључује једну књигу поезије, две колекције кратких прича и три новеле.

Сви аутори добитници су значајних награда за свој рад: Летонци Освалд Зебрис (Oswalds Zebris) и Тит Алексејев (Tiit Aleksejev) из Естоније добили су европску награду за књижевност за новеле „Gaiļu kalna ēnā“ и „Palveränd“. Један од значајних циљева овог пројекта је представљање читалачкој публици у Србији целокупну непознату књижевност малих балтичких земаља, Летоније и Естоније. Други књижевник из балтичког региона је Пољак, песник Еугеније Ткацузин-Дики (Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki) добитник „Nike“ и „Gdynia“ књижевних награда.

Његова дела су адаптирана у позориште и играна широм Пољске. Светски позната енглеска списатељица Хилари Мантел (Hilary Mantel) једина је уметница која је награђивана „Booker“ наградом два пута. Новела „Место веће сигурности“ представља почетак једне од занимљивијих каријера у европској савременој књижевности. Мирца Картареску (Mircea Cãrtãrescu) је вероватно највећа савремена румунска списатељица, што је доказала награђеном књигом „Frumoasele străine“. Џудит Занизло (Judit Szaniszló) је нова књижевна звезда из Мађарске. Са збирком кратких прича „Beenged“ већ је од стране критике заслужила титулу најталентованије младе књижевнице у земљи: добитница је награде „György Petri“ у 2015. години и награде „Pál Békés“ у 2017. години. Сви изабрани наслови биће по први пут преведени на српски језик и публиковани као штампано и електронско издање.

www.arete.rs/creative-europe/