Академска књига: Модерност и традиција европске књижевности

Академска књига: Модерност и традиција европске књижевности

04/12/2018

Издавачка кућа Академска књига

Износ додељених средстава: 51,860.52 €

Овај микро избор европских писаца има за циљ да представи књижевност западне, средње и северне Европе. Сигурни смо да ћемо читалачкој публици у Србији и региону приближити културу и књижевност који нису довољно присутни. Наш циљ је да допринесемо бољој транснационалној циркулацији висококвалитетне европске књижевности и стога смо изабрали наслове који су награђивани еминентним наградама (BNG Literature prize, Renaudot, The European Union Prize for Literature, Magnesia Litera).

Пољски рад је номинован за Nike и Ангелус награду. Пакет укључује и рад који је написао један од најпознатијих мађарских и средњоевропских писаца Петер Естерхази (Péter Esterházy), водећа фигура мађарске књижевности 20. века. Изабрали смо да преведемо поезију мађарског песника Отота Толнаија (Ottó Tolnai) чију је књигу поезије већ објавили („A kisinyovi rózsa“). Укључили смо драму као жанр који није довољно заступљен у Србији и региону, написан од стране другог најчешће изведеног драматичара на свету после Шекспира – Хенрика Ибсена (Henrik Ibsen).

Обезбедили смо одличне преводиоце чији су преводи веома похваљени од стране рецензената и публике. Следећи корак је лекторисање и уређивање, где настојимо да на најбољи начин сарађујемо са преводиоцима. Такође, чека нас и дизајн страна и насловница књига. Када књиге буду објављене, усмерићемо се на промоцију и дистрибуцију путем дистрибуционих ланаца, друштвених медија и књижевних вечери. Осмислићемо промотивне материјале као што су букмаркери, посебна информативна брошура, рол-апови и постери како би наш пројекат био видљивији. Стратегија дистрибуције радова у формату електронске књиге је новина у нашем раду што ће помоћи нашем пројекту да досегне до што више читалаца не само у Србији, већ и у региону, као и међу људима из иностранства који су упознати са српским језиком.

www.akademskaknjiga.com