Контраст издаваштво: Књижевни превод ̶ двосмерна улица

Контраст издаваштво: Књижевни превод ̶ двосмерна улица

04/12/2018

Контраст издаваштво

Износ додељених средстава: 57297.25 €

Контрастов пројекат „Књижевни превод ̶ двосмерна улица“ поставља неколико главних задатака: превођење пет радова признатих српских аутора на енглески, немачки и шпански / кастиљански језик, као и дела четири награђених европских аутора на српски језик; објављивање(штампане, аудио и е-књиге), промоцију и дистрибуцију свих девет наслова; давање доприноса широј циркулацији литературе писане на језицима који се мање користе, превођењем на језике који се користе више; промовисање квалитетних европских књижевних дела међу публиком у Србији, али и представљање једних од најбољих савремених српских аутора европској публици.

Зато се у наслову пројекта користи израз „двосмерна улица“. Одабране књиге представљају највише књижевне вредности: романи Магде Забо (Magda Szabó) и Мирчеа Картареску (Mircea Cărtărescu) су међу најфинијим достигнућима у савременој књижевности. Они су свакако једни од најважнијих европских аутора у последњих неколико деценија. Новеле Дарка Тушевљаковића и Ундине Радзевичујте (Undinė Radzevičiūtė) завређују међународне успехе: и Дарко и Ундине су добнитници Европске награду за књижевност. Више пута награђиван роман Дејана Тиаго-Станковића један је од најбољих савремених српских наслова и награђен књижевном наградом „Бранко Ћопић“ Српске академије наука и уметности.

Четири књиге из пројекта припадају мање заступљеним жанровима: Одисеас Елитис (Odysseas Elytis) је добитник Нобелове награде и један од највећих песника 20. века. Збирка кратких прича Јелене Ленголд награђена је Европском наградом за књижевност, а збирка кратких прича Владана Матијевића, истакнутог српског писца и награђеног НИН-а, сматра се модерним класиком. Дејан Алексић је водећи писац за децу и Young Adult фантастикe и поезије у Србији, а његови радови су већ укључени у школску лектиру. Данас је један од најзначајнијих живих аутора у Србији, као и најпопуларнији дечији песник.

www.kontrastizdavastvo.rs