Хеликс: Креативно путовање – дестинација Европа

Хеликс: Креативно путовање – дестинација Европа

03/12/2018

Издавачка кућа Хеликс

Износ додељених средстава: 58,779.30 €

Пројекат књижевног превођења „Креативно путовање: дестинација Европа“ фокусиран је на превођење, дистрибуцију и промоцију висококвалитетних дела фикције савремених аутора из десет европских земаља. Главни циљ пројекта је успостављање везе између различитих европских културних координата користећи креативни потенцијал књижевних превода. Језичка и стилска разноликост и разноврсност жанрова одражавају нашу намеру да представимо свеобухватан и вишеструки поглед на савремену европску књижевност, да уводимо нове књижевне перспективе и помогнемо развој нове публике. У избору књига претежно има оних писаних на „мањим“ европским језицима (грчки, норвешки, бугарски, шведски, пољски, словеначки, мађарски, исландски), које припадају недовољно заступљеним жанровима (поезија, кратке приче, млади романи за одрасле) чији су аутори нови за нашу читалачку публику. Пројекат је прилика да освежимо књижевно окружење са књижевношћу из различитих култура која с читалачком публиком у Србији ретко била повезана преко света слова.

Тим издавачке куће Хеликс је добро припремљен за захтевне издавачке делатности који ће се у потпуности реализовати у складу са високим индустријским стандардима током свих производних фаза. Истакнути преводиоци и језички стручњаци придружиће се нашем домаћем тиму и значајно допринети укупном квалитету пројекта. Да бисмо додатно ангажовали нашу публику за читање, планира се флексибилна и прилагођена кампања дистрибуције са снажним ослањањем на дигиталну и онлајн сферу, али и задржавањем традиционалних канала као важне компоненте стратегије дистрибуције.

Промотивне активности су прилагођене како би се осигурала максимална видљивост радова, аутора и књижевне културе. Такође, за пројекат је значајан континуитет у промовисању идеја програма Креативна Европа, чији смо део већ с неколико успешних пројеката, као и Европске награде за књижевност – већ скоро двадесет дела у нашим едицијама.

www.heliks.rs