Одисеја: Савршено читање за генерацију Z

Одисеја: Савршено читање за генерацију Z

30/12/2019

Износ гранта: 44,984.5 €

Одисеја ће превести осам дечијих и књига за младе са мање заступљених језика, узимајући у обзир транснационалну циркулацију свих жанрова: белетристика многих земаља Европе је добро заступљена у Србији, док књиге за децу нису довољно; Европски романи за младе се ретко преводе, као и каталонске и луксембуршке књиге уопште. Циљеви пројекта су промоција европске књижевности и Награде ЕУ за књижевност, помоћ у стицању нових вештина и привлачење нове генерације читалаца, како би се градила нова публика европске културе.

Избор, продукција, промоција и дистрибуција књига одређени су карактеристикама Генерације Z (8-22 године) као циљне групе: кратак обим пажње, иако овисни о телефону и визуелном садржају више воле да читају папирна издања књига, али се информишу и купују на мрежи, углавном се занимају за литературу која говори о глобалним питањима и стварним проблемима савременог друштва. Стога ћемо им понудити и фантастику и популарну књићевност, у најбољем преводу, визуелно привлачну, с односом текста и илустрација који одговара узрасту, релеватним протагонистима и темама које имају потенцијал да покрену дебату и подижу свест. Књиге ћемо дистрибуирати путем редовних и онлајн књижара, дигиталних медија, сајмова књига и презентација у земљама у којима се говори српско-хрватски језик, користећи иновативне методе продаје (телефонска апликација итд.). Промоција дечјих књига биће усмерена на децу (школска читања и такмичења) и одрасле особе који имају утицаја на њих – родитеље, наставнике, библиотекаре (традиционални, онлајн и директни маркетинг).

До младих ћемо доћи путем дигиталних медија (узрасту од 12 до 17 година ћемо се обраћати преко њихових вршњака буктубера (booktubers) и букстаграмера (bookstagrammers); 18+ путем читања, сајмова књига, дигиталних и традиционалних медија). Награда Еу за књижевност ће бити промовисана током посете аутора, путем ЕУПЛ Србија друштвених мрежа и ЕУПЛ фестивала (које смо са другим издавачима из Србије основали 2019. године). Наш годишњи семинар за рецензенте дечијих књига, уз предавања угледних европских критичара, утицаће на унапређење вештина потребних за развијање једва постојеће критике књига за децу, што је изузетно неопходно за њихову промоцију.