Хеликс: Literary Conversations with the Future

Хеликс: Literary Conversations with the Future

09/11/2020

Издавачка кућа Хеликс

Износ додељених средстава: 59,920.00 €

Циљ пројекта је да обогати српску издавачку сцену делима савремене европске књижевности. Посебна пажња посвећена је културама које су мање заступљене у Србији и ауторима који су нови за читаоце из Србије. Наш циљ такође је да подстакнемо дебату о дефинишућим тачкама модерног друштва: ксенофобији и глобалним миграцијама, једнаким могућностима и дехуманизацији урбаног друштва. Штавише, желимо да нагласимо улогу преводилаца и ЕУПЛ награде.

Кључне активности: превођење 4 романа (3 са ЕУПЛ наградом), 3 дечије књиге/књиге за младе и 2 збирке кратких прича написаних на 9 језика, организовање Фестивала добитника ЕУПЛ награде (2021, 2022) и Фестивала исландске књижевности, промотивне посете троје аутора и одржавање књижевних вечери/дискусија о књигама и представљеним друштвеним проблемима. Учешће на сајмовима књига и фестивалима у Србији и у иностранству, глобална дистрибуција штанпаних и е-књига и сарадња са медијима, културним организацијама и активистима, употреба друштвених платформи, дигиталних алата и промотивног материјала привућиће широку публику.

Сматрамо да овај пројекат иде у прилог 9 преводилаца, 9 аутора, наших партнера и циљних група (од неколико хиљада обожаватеља скандинавске културе до десетина хиљада заинтересованих за једнаке могућности, па све до стотина и стотина адолесцената и више од два милиона опште јавности у Србији и суседним земљама).

Очекујемо резултате у јачању видљивости књига и аутора из мање заступљених култура (нпр. исландска књижевност), преводиоце и ЕУПЛ награду, али такође и друтвену корист – подигнуту свест о предрасудама према маргинализованим и дискриминисаним људима, као и о трансформативним друштвеним процесима.

Производи пројекта биће 9 објављених књига, 3 организована фестивала, 3 посете аутора, 15 књижевних вечери/дискусија, интернет страницу пројекта, уживо преноси промотивних догађаја, чланци/прегледи у медијима и промо материјали (мини књига добитника ЕУПЛ награде, 15 постера и флајера, 5 каталога, 2 промотивне књиге).