Граница повреда: смејати се страху у лице

Граница повреда: смејати се страху у лице

10/05/2017

Лидер пројекта: TILLT AB, Шведска
Креативна индустрија Кошице, Словачка
Кућа хумора и сатире, Бугарска
Фондација Keunstwurk, Холандија
Симбиозис, Грчка
Центар за мировне студије, Хрватска
Центар за културну деконтаминацију, Србија
Износ додељених средстава: 480.453,00 €

Пројекат укључује уметнике из Европе и блиског истока у истраживању питања миграције и друштвене кохезије у савременој Европи, кроз медиј хумора и смеха као механизме интекултурне социјализације и изградње колективног индентитета. Партнери који долазе из седам европских градова: Гетебурга, Београда, Леувардена, Габрова/ Пловдива, Кошица, Загреба, Солуна и пет блискоисточних придружених партнера из: Бејрута, Истанбула, Рамалаха, Сирије, Јордана/ Тандем Шамл, уз подршку партнера чланова Мреже смешних градова (Leicester Comedy Festival/UK) заједно ће развијати овај пројекат.

Мигранти и „криза“ су кључне политичке теме пројекта, оличене у контрасту вредности Запада и оних који долазе из региона блиског истока и севера Африке; мигранти који држе огледало окренуто ка Европи, захтевајући дискусију европских и суседских заједница о томе шта је Европа, шта би требало да буде, и како сами дефинишемо себе и своја дела. У 2017. биће оформљена Европска мрежа за транснационалну сарадњу, размену знања и естетских принципа хумора и интеркултурни дијалог. Док ће током 2018. године бити организовани транснационални уметнички резиденцијални програми са локалним, европским и блискоисточним уметницима који користе хумор у свом раду, а у оквиру њих биће организовани партиципативни програми са мигрантима пристиглим у Европу уз других крајева света и европским становништвом са циљем заједничког стварања уметничких дела.

Креатори и уметничка дела која буду настала кружиће током 2019. године транснационалном туром прикљученој међународним уметничким догађајима, фестивалима комедије и сл.- понављајући партиципативне праксе и праксе интеркултурног дијалога у свакој земљи. Уметничка дела, перформанси и стечена знања биће деконструисани како би се прилагодили новим изазовима Европе, а модел ће бити промовисан путем конференција и публикација. Редефинисањем Европе, нови и стари становници Европе укључени су у процес развоја кроз снагу заједнице која не види искључене као претњу, већ разлике види као заједничке вредности европске заједнице. Двоје људи док се смеју истој шали, уверени су да деле заједничке хумане вредности.