Нова мапирања Европе

Нова мапирања Европе

10/05/2017

Лидер пројекта: Модерна галерија, Словенија
Академија примењених уметности Беч, Аустрија
Музеј Југославије, Србија
Тисајд универзитет, Велика Британија
Износ додељених средстава: 200.000,00 €

Нова мапирања Европе је двогодишњи пројекат сарадње четири различите уметничке и културне установе из Србије, Словеније, Аустрије и Велике Британије који ће генерисати знање о културном наслеђу миграната у Европи и учинити уметничке и културне установе приступачнијим локалним заједницама прве и друге генерације досељеника, као и новим заједницама потражилаца азила и избеглица.

Пројект се састоји од две изложбе са великим пратећим програмом медијације публике, уметничких резиденс програма, заједничке интернет платформе и интернационалне конференције. Пројекат има двоструки циљ: однос према мигрантским појавама из прошлости и њиховим повезивањм са тренутним појавама миграција. У намери да то успе, биће неопходно сарађивати транснационално.

Питање од којег пројекат полази је: Шта су заједничка искуства која могу повезати ове наизглед различите мигранте? И на који начин масовни прилив људи из различитих крајева света мењају несамо начин на који ми сагледавамо себе, већ и начин на који је Европа виђена изван.

Са фокусираном пажњом на облике прогресивне имагинације, желимо да понудимо неке одговоре на та питања. Питања су посебно важна у савременом тренутку када нови мигранти, потражиоци азила и избеглице стижу из свих крајева света из социјалних, политичких и економских разлога, као и климатских промена. Европа је одувек била суочена са изазовима укључивања миграната у друштво. Ти процеси су обично дуги и комплексни. Важна димензија инклузије је путем културе и кроз истицање позитивних друштвених вредности културног наслеђа миграната.