Be SpectACTive!

Be SpectACTive!

16/10/2018

Ноцилац пројекта: Аssociatione Culturale Capotrave, Италија

Artemrede – Teatros Associados, Португалија

Asociácia Divadelná Nitra, Словачка

Bakelit Multi art Center Alapitvany, Мађарска

Buda Kunstencentrum, Белгија

Café de las Artes Teatro S.L. Шпанија

Centre National de la Recherche Scientifique, Француска

Domino udruge, Хрватска

Dublin Theatre Festival Company Limited by Guarantee, Ирска

Fondacione Fitzcarraldo, Италија

KoproduktionsHaus, Аустрија

Plesni Teater Ljubljana, Словенија

Réseau en scène Languedoc-Roussillon (association régionale de coordination et de diffusion des arts du spectacle en Languedoc-Roussillon), Француска

Stora Teatern, Шведска

Tanec Praha, Чешка

Teatrul National Radu Stanca Sibiu, Румунија

Universistat de Barcelona, Шпанија

Universite de Montpellier, Француска

SKC Novi Sad, Србија

Износ додељених средстава: 2.000.000,00 €

Be SpectACTive је акција/истраживање и пројекат фокусиран на продукцију који воде уметници и карактерише га експериментални приступ са фокусом на публику у извођачким уметностима. На основу искуства првог извођења пројекта, овај пројекат има за циљ да ојача сложени систем пракси које могу да се понављају, а које су усмерене на укључивање публике у сектор извођачких уметности, дајући грађанима/посматрачима активну улогу захваљући активности и стратегијама на вебу и офлајн. Пошто инспирација долази из јаке транслокалне перспективе, овај пројекат успоставља мостове између градова и земаља, са идејом инклузивније и транскултурне Европе.

Be SpectACTive ће бити имплементиран путем:

1. Продукције 15 нових позоришних/плесних комада. Читав процес продукције биће имплементиран тако да подржава уметнике из уметничког истраживања који ће пролазити кроз широк систем резиденција и отворених проба, до дистрибуције кроз градове у мрежи.

2. Удружено програмирање, управљање и ауторизација активности је оно чему стремимо са циљем да проширимо искуство активног гледалишта из уметничког програмирања, до организационог нивоа, па све до исправног облика bottom-up ауторизације.

3. Унапређење појма Мреже за учење од колега, који је фокусиран на идеју једнакости са колегама и пројеката учења и сарадње, на основу размене пракси, конкретних активности и алата који су усмерени на учење вештина и компетенција широм мреже.

4. Развој акционог истраживачког пројекта који ће пратити све претходне области и понудиће увид, препоруке и коначну евалуацију ефеката имплементираних пракси.
Све ове активности подстицаће виртуозну онлајн и офлајн размену између уметника, грађана и професионалаца, такође нудећи и место за имплементацију нових професионалних личности. Као што је Чарл Ледбитер рекао у „The Art of With”: „Културне активности су прошле кроз промену од продукције до или за публику, па све до стварања са публиком“.