Food is Culture

Food is Culture

23/10/2018

Носилац пројекта: Slow Food Association, Италија

Transpond AB, Шведска

Europa Nostra, Холандија

Udruga Kinookus, Хрватска

Нова Искра креативни хаб, Србија

Износ додељених средстава: 197,950.44 €

*Овај пројекат је суфинансиран кроз подршку пројектима сарадње који се односе на Европску годину културног наслеђа 2018

Нематеријално културно наслеђе хране у Европи је огроман, а потцењен ресурс. Гастрономија представља благо читаве историје једне територије и осликава како су се различите културе мешале кроз векове. Углавном се користи у промовисању туризма, али се врло ретко третира као ресурс који може да ојача осећај припадности заједничком европском простору и друштвену интеграцију. У претходних 60 година нестале су хиљаде животињских врста и варијетета, али такође и процесуиране хране – као што су хлебови, сиреви и слаткиши. Из овог разлога, током Европске године културног наслеђа 2018, ово партнерство за циљ има да спроведе акцију која ће да подигне свест ЕУ грађана о томе да је гастрономско наслеђе начин да изразе припадност Европи, да искомуницирају културни значај гастрономије кроз иновације и интеракцију између културног и креативног сектора и да чувају и додају вредност европском гастрономском наслеђу. У циљу успешног постизања ових циљева следеће активности ће бити спроведене:

1) Мултимедијални уметнички радови

Ово партнерство створиће мултимедијалне уметничке радове посвећене европском гастрономском наслеђу, претежно засноване на садржају архиве Slow Food’s Ark of Taste који ће циркулисати у културним просторима – као што су музеји и филмски фестивали – у различитим земљама.

2) Укључивање грађана

Паралелно са путовањем мултимедијалних уметничких радова, ово партнерство ће покренути позив како би различите публике биле укључене у очување европског гастрономског наслеђа, као и да би сви били позвани да се укључе у акцију помоћи у очувању путем два такмичења на европском нивоу.

3) Укључивање ЕУ институција, националних и локалних власти

Мултимедијални уметнички радови ће бити донесени у Брисел у циљу подизања свести о ставу ЕУ законодаваца према значају и вредности гастрономског наслеђа, као и ради захтевања да се очување гастрономског културног наслеђа укључи у политичку агенду ЕУ.

www.novaiskra.com/food-is-culture