Mauerspringer (Wall-jumper)

Mauerspringer (Wall-jumper)

16/10/2018

Ноцилац пројекта: Teatro Due Mondi Associazione Culturale, Италија

Compagnie du Hasard, Француска

DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja, Србија

Hortzmuga Animación S.L., Шпанија

Theaterlabor Bielefeld, Немачка

Théâtre de L’unité, Француска

Износ додељених средстава: 199.962,00 €

Mauerspringer је био назив за људе коју су прескакали Берлински зид како би живели слободни. Ово је пројекат о концепту „зида“ у друштвеном, политичком и индивидуалном смислу. Циљ пројекта Mauerspringer (Wall-jumper)– нови облици уметничког израза и учешћа у европском уличном позоришту је превазилажење зидова кроз уметност, промовисање дијалога кроз креативно искуство и избор улице као места конфронтације и уметничког израза. Позоришна продукција базирана је на приступу „учешћа“ који за циљ има да сруши зид између уметника и посматрача и да активно укључи публику у улични перформанс. У јавном простору, позориште се такође сусреће са другим језицима уметности: фотографија и видео истражиће везу између публике и уличног театра и биће део стратегије комуникације која користи веб/мобилну апликацију која стимулише активно учешће и позива људе, младе људе и људе из дигиталног света, да изађу на улице и поделе искуство позоришта уживо.

Партиципативни приступ промовише развој публике, а подршка му је такође и комуникациона кампања где видео и фотографија стварају дигиталну заједницу.

Шест партнера, позоришних удружења из шест европских земаља, желе да оснаже улично позориште као алат друштвене трансформације путем развијања друштвено релевантне драматургије уличног позоришта. Кроз 7 партиципаторних радионица и различитих облика активног ангажовања публике, произвешће 6 уличних перформанса „учешћа“. Радионице су намењене не-актерима, а нарочито ће бити отворене за избеглице и мигранте. Паралелно са овим, групи младих ученика биће понуђена путујућа радионица на тему уличне фотографије коју ће водити познати фотограф. 3 мини фестивала одржаће се у партнерским земљама, Европски фестивал уличног позоришта одржаће се у Италији по истеку двогодишњег пројекта, а Међунардна конференција на тему уличног позоришта и друштвених проблема представљаће мост до будућности пројекта.