Play! MOBILE

Play! MOBILE

16/10/2018

Ноцилац пројекта: Progressione kulturalis nonprofit kouhasznu, Мађарска

Asociatia Medium Contemporan MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, Румунија

Asocijacija Kulturanova, Србија

Pardi Mini Teatro, Француска

Износ додељених средстава: 200.000,00 €

Идеја пројекта Play! MOBILE је подстицање новог облика културног учешћа у микро регионима широм Европе. Верујемо да уметничка пракса у заједници и развој јединствене партиципативне руралне игре нуди софистициран и инклузиван начин за повећање капацитета и развијање нових публика савремене уметности у изолованијим местима. Путем претварања јавних простора у игралишта за савремену уметност, добијамо искуство алтернативног начина конзумирања културе, методологију представљања уметничких дела без потребе за постојањем високо профилисане инфраструктуре.

Међународни тим уметника – заједно са младим локалним уметницима – створиће интердисциплинарну партиципаторну игру везану за одређени локалитет која ће бити примењена на различита места укључена у пројекат и на тај начин приближити савремену уметност публици. Интердисциплинарна природа пројекта осигурава се избором партнера који представљају различите дисциплине а искусни су у уметничким праксама у заједницама.

Пројекат је фокусиран на побољшање капацитета, нарочито на периферији уметничке сцене. Позвали смо локалне институције из дванаест малих места укључених у пројекат да нам се придруже као сарадници. Оне функционишу на локалном нивоу у реализацији активности везаних за културу и заједницу, али им недостаје капацитет у смислу инфраструктуре и алата да би досегли нову публику и могућности за међународно умрежавање. Play! MOBILE ће изградити њихов капацитет, помоћиће им у интернационализацији и подстаћиће будуће пројекте који се тичу међународних и интерактивних уметничких форми.

Овај пројекат подстиче размену најбољих пракси и надмашује тренутно партнерство тако што позива друге организације са релевантним праксама у овој области, тако стварајући мрежу културних актера који су активни на сцени. Пројекат Play! MOBILE приближиће публику савременој уметности у микро регионима и такође ће иницирати дискусију између културних оператера на тему доступности културе.