Port of Dreamers

Port of Dreamers

16/10/2018

Ноцилац пројекта: Дубровачке љетње игре, Хрватска

Културанова, Србија

Slovensko narodno gledalisce Maribor, Словенија

Износ додељених средстава: 188.000,00 €

Port of Dreamers је пројекат међународне сарадње који за циљ има да истражи наративе, сећања и места миграција путем стварања уметничких пројеката који се баве темом 100 година миграција на европском континенту и притом такође нуди различите уметничке алате тренутним избеглицама како би изразили и редефинисали сопствена искуства.

Истраживање теме миграција као резултат имаће развој иновативних модела удруженог стварања, продукцију нових дела од стране младих уметника и уметника на почетку каријере, као и подстицање тимског рада и развоја публике. Напослетку, пројекат Port of Dreamers има за циљ да истражи вредност уметности као алата за антрополошка и културна истраживања као и моћ ове димензије да подржи интеграцију избеглица у Европи тако што ће пружити прилику уметницима и избеглицама да раде и откривају заједно, и да уче једни од других.

Сврха овог пројекта је да прецизно разоткрије проблеме који се тичу историје миграција, а такође и да створи прилике за инклузију избеглица. Неколико пропратних догађаја: сесије изградње капацитета, изложбе и тематска окупљања, подстаћиће фузију уметности и друштвених програма и других научних и теоретских иницијатива које су фокусиране на истраживање и методологију истраживања миграција.

Резултат пројекта ће бити: 3 креативне лабораторије за уметнике, 2 позоришне продукције, 3 радионице са избеглицама у трајању од четири недеље, 2 сесије изградње креативног капацитета за запослене у култури и менаџере, 1 изложба и 1 публикација искустава на пројекту и коначна презентација обе уметничке продукције представљене у оквиру програма Дубровачких љетњих игара.

Са друге стране, Port of Dreamers ће представити интернет базу наратива на тему историје 100 година миграција у Европи. Веб платформа ће такође укључити нашу циљну групу: избеглице, и омогућиће им да се изразе, информишу, да уче користећи архиву која расте и да дискутују о темама које су део њихових искустава.