Vectors of Collective Imagination

Vectors of Collective Imagination

16/10/2018

Ноцилац пројекта:

Kontrapunkt, Македонија

Berliner gazette, Немачка

Kulturföreningen Glänta ekonomisk förening, Шведска

Udruga za promicanje kultura KulturTreger, Хрватска

Куда.орг, Србија

Износ додељених средстава: 200.000,00 €

Овај пројекат проширује сарадњу започету 2012. године у оквиру пројекта Aestethic Education Expanded чији циљ је био осавремењавање појма естетског образовања – спајање уметности, имагинације и демократије – за доба дигиталних мрежа.

Вецторс оф Цоллецтиве Имагинатион ревидира овај појам еманципације и поставља питање на који начин нова политичка географија Европе, коју карактеришу мигранстка криза, пораст исламофобије, економска неједнакост и свеприсутнија нелибералност, представља изазов за нашу колективну имагинацију и њена естетска средства. Наш циљ је да организујемо 7 великих догађаја (фестивале, конференције, изложбе) у сваком од локалитета и да се осврнемо на неке делове тог централног проблема. Догађаји ће спојити кључна места (Египат, Магреб, Северну Европу, Балкан, Источну Европу) те нове географије и уметничке одговоре који могу да помогну у неговању нове колективне имагинације насупрот ретроградним политичким тенденцијама у Европи и ван ње. Нарочито смо подобни за овакав пројекат јер смо сви устаљени у својим друштвеним окружењима у конексту активиста, суседних заједница, удружења за образовање радника, школа, универзитета, али и критички настројених медија који ће бити укључени у наше активности.

Свих 7 догађаја (сегмент: Actors) имају формат који варира од високо профилисаног – који је усмерен на представљање писаца, визуелних уметника, режисера и теоретичара популарним и разнородним публикама – до образовног који је усмерен на спајање уметника и практичара са средњошколцима, младим мигрантима, младим уметницима и студентима уметности. Ове догађаје пратиће алати (сегмент: Тools): интернет база података и сет алата који документују најбоље колективне праксе и методологије, и публикације (сегмент: Vesctors): две антологије арапске књижевности, монографија на тему авантгардних колективних пракси и памфлети у складу са темама пројекта. Циљ свега описаног је да распространи креативне и интелектуалне резултате пројекта међу широким транснационалним публикама.