Beyond Quantum Music

Beyond Quantum Music

15/10/2019

Носилац пројекта: Музиколошки институт САНУ, Република Србија

Ars electronica Linz gmbh & co kg, Аустрија

Центар за нову уметност, Република Србија

Stichting the generator, Холандија

Износ додељених средстава: 178.770,00 €

Beyond Quantum Music је пројекат који истражује везу између уметности и квантне физике. Главна сврха пројекта је проширење и развој продукцијских, едукационих и уметничких аспеката пилот пројекта Quantum Music, који је завршен 2018. године – с тим што се овог пута не ради само о музици, већ такође и о визуелним и дигиталним уметностима.

Примарни циљ новог конзорцијума је развој публике у четири партнерске земље, али такође и у ширем европском контексту. Секундарни циљ је транснационална мобилност и успостављање мреже организација и индивидуалаца који ће наставити да изводе и промовишу квантну музику и на тај начин осигурају дугорочну одрживост пројекта. Пројекат ће обухватити теоретске концепте и експерименте у домену квантне акустике; музиколошки рад у вези са проучавањем и експанзијом новог жанра квантне музике који је створен у пилот пројекту; проширење узорка библиотеке кватних звукова са отвореним приступом и њихове уметничке употребе; компоновање нових музичких комада заснованих на принципима и звуцима квантне физике; даљи развој Quantum Link технологије која је неопходна за спајање акустичног и квантно – механичког домена; дизајнирање и производња нових хибридних инструмената који су засновани на Quantum Link технологији.

Beyond Quantum Music такође ће укључивати такмичење за умернике из домена музике, визуелних уметности и дигиталне интерактивне уметности, који ће поднети радове инспирисане квантним светом. Следећи корак биће продукција новог мултимедијалног догађаја „Quantum Music 2.0“ који ће укључити награђиване радове композитора, визуелних и дигиталних уметника, као и радове локалних уметника из партнерскух земаља. Догађај ће бити изведен у свим партнерским градовима (Линц, Хаг, Хановер и Београд). Такође, успоставићемо и интернет портал где ће комплетна библиотека узорака квантнен музике, као и претходни уметнички и научни резултати Quantum Music пројекта, бити понуђени корисницима широм света (отворени приступ).