European Outdoor Arts Academy: School of Participation

European Outdoor Arts Academy: School of Participation

01/08/2019

Носилац пројекта: Walk the Plank, Уједињено Краљевство
Coventry City of Culture Trust, Уједињено Краљевство
Фондација Нови Сад 2021 – ECoC, Република Србија
Kaunas 2022 – ECoC, Литванија
Обштинска фондација Пловдив 2019, Бугарска
UniT – Verein für Kultur an der Karl-Franzens-Universität Graz, Аустрија

Износ додељених средстава: 195.000,00 €

European Outdoor Arts Academy извешће пет Школа партиципације тренинга у школама продукције, које ће бити представљене у пет партнерских градова од 2019. године до 2020. године. Свака од школа окупиће двадесетшест активних креативних професионалаца из десет партнерских градова у девет европских земаља, како би научили нове вештине и стекли искуство у сукреирању у догађају партиципаторне уметности у отвореном простору.
Све школе водиће тим експерата за уметност у отвореном простору који су окупљени из свих делова партнерства. Свака школа резултоваће сарадњом између креативних професионалаца и двадесет учесника из локалних заједница у сваком граду где се одржава школа, како би произвели крај школе догађај партиципаторне уметности у отвореном простору и представили га јавности.

Програм ће нагаласити развој транснационалних талената у европској партиципаторној креативној пакси и допринеће јачању креативних каријера учесника. Овај програм нуди практичну могућност за изградњу капацитета и креирање програма активног учења за културне организације и професионалце у градовима који аплицирали, планирају да то ураде или развијају пројекте који су намењени за Европску престоницу културе или сличне главне културне програме.

Носилац пројекта је Walk the Plank (UK) у партнерству са малим и средњим европским Престоницама Културе, градовима кандидатима и Граду Културе Велике Британије; фондација Нови Сад 2021 (Србија), uniT – Verein für Kultur an der Karl-Franzens- Universität Graz (Аустрија), Општинска Фондација Пловдив 2019 (Бугарска), Каунас 2022 (Litванија), Град Лимерик и Окружна скупштина (Ирска), Институт за Савремену Уметност: ARé Festival (Јерменија), Тарту 2024 (Естонија), Општина Града Веспрем 2023 (Мђарска). Пројекат ће служити за развијање одрживог капацитета за партиципативну уметност у отвореном простору у малим и средњим, културно ангажованим европским градовима. Такође, биће размењени модели укључивања публике кроз партиципаторну праксу у јавном простору. Закључци ће бити подељени широм мреже европских престоница и ван ње.