Reading Balkans: Borders vs. Frontiers

Reading Balkans: Borders vs. Frontiers

01/08/2019

Носилац пројекта: Založba Goga, Словенија
Друштво за издавање промет и услуги Goten Group, Северна Македонија
Асоцијација Крокодил, Србија

Износ додељених средстава: 200.000,00 €

Reading Balkans: Borders vs. Frontiers је наставак пројекта Reading Balkans који је Креативна Европа подржала 2017. године. Овај пут смо се усредсредили на теме граница и сарадње са писцима избеглицама – у време када старе ране из Балканских ратова још увек нису залечене, питање наших граница још увек није решено, нове политике застрашивања и национализма пролазе кроз наш регион (а такође се граде и прави зидови на границама) – кроз наше активности желимо да радимо на дијалогу, дебати и дубљем разумевању наших стварних проблема. Прелажење граница је важније него икада раније за уметнике и књиге: срж пројекта чине резиденцијални програми за писце (четрдесетдве резиденције у седам земаља, свака од њих по четити недеље), осам фестивала и две главне теме: Borders vs. Frontiers и Exile in Language као и пројекат видео прича Borders vs. Frontiers (радионице креативног писања и перформанса за избеглице чији ће резултат бити пет видео снимака које су направили писци избеглице у Љубљани, као и пет видео снимака првокласних аутора са Балкана).

Важан део представљаће интензивна међународна промоција свих писаца који учествују у пројекту (најмање 72 учесника) путем дигиталних платформи (веб сајт readingbalkans.eu и мобилна апликација: презентација свих аутора на енглеском језику, као и кратки текст преведен на енглески/немачки за најмање 52 учесника), кроз рад књижевног агента/промотера који ће посетити чертнаест међународних сајмова књига (умрежавање и промовисање писаца који су део пројекта) и путем читања на Balkan Nacht догађају у оквиру сајма књига у Лајпцигу. Међународна видљивост је важна колико и изградња капацитета: мале националне књижевности морају да сарађују како би оствариле успех на глобалном тржишту, а отвориће се нове професионалне прилике за писце који су укључени у пројекат.

Пројекат подстиче мобилност књижевних радова широм европе и бољу размену првокласних аутора такође у оквиру балканског региона (Западни Балкан је обележен као приоритет у Новој агенди ЕУ за културу).