Stories Behind Cities (Novi Sad, Rijeka and Timisoara)

Stories Behind Cities (Novi Sad, Rijeka and Timisoara)

01/08/2019

Носилац пројекта: Уметничка асоцијација Инбокс, Република Србија
Fundatia Judeteana Pentru Tineret Timis, Румунија
Melting pro learning societa cooperativa, Италија
Udruga za scenske umjetnosti Prostor Plus, Хрватска

Износ додељених средстава: 102.206,00 €

Приче, наративи и причање прича су централни аспекти свих култура. Приче људима дају осећај имања историје, осећај припадности заједници, осећај претходних генерација, сенсибилитет за говорни језик и његову важност за наслеђе. Ови елементи имају важну улогу у томе како нас други народи виде и како видимо сами себе. Хрватска, Србија и Румунија искусиле су заједничку историју која је била обележена конфликтима, променама граница и тоталитарним режимима.

Ове три земље још увек нису успеле да створе наративе који би их дистанцирали од негативних стереотипа који их одређују као нарочите међу земљама Западног Балкана. Пост-конфликтни наративи идентита тешко се мењају. Очигледно су нам потребне нове приче, приче које ће да нагласе дискурсе и праксе у људским правима у Србији, Хрватској и Румунији. У наредним годинама Ријека (Хрватска), Темишвар (Румунија), и Нови Сад (Србија) биће Европске престонице културе 2020. године и 2021. године. Ову титулу су употребљавали многи градови (а посебно они у транзицији) како би променили и преобликовали своје претходне наративе. Овај пројекат има за циљ да се осврне на везе између урбаних наратива и стварања града на интердисциплинарни начин. Пројекат се бави мапирањем нових ресураса (урбаних прича, митова, итд.) који ће омогућити Ријеци, Новом Саду и Темишвару да испричају нове приче повезивањем визија, података и активности. Градови ће такође истражити заједничко наслеђе и приче које их повезују кроз историју. Овај приступ понудиће вишеструке перспективе и оснажиће нас да тумачимо наше градове на другачији начин, и да поново промислимо сопствене острашћене и пристрасне ставове.

Овај пројекат састоји се од истраживачког, образовног и уметничког дела. Истраживачки део пројекта бави се истраживањем урбаних наратива кроз укључивање заједнице, образовни део бавиће се развијањем нових вештина и техника причања прича како би понудио употребни модел ових наратива, а уметнички део бавиће се креативним начинима њихове транснационалне промоције.