THEY: LIVE, Student lives revealed through context-based art practices

THEY: LIVE, Student lives revealed through context-based art practices

26/10/2020

Носилац пројекта: Дом културе “Студентски град”, Србија
Академија примјењених умјетности Свеучилишта у Ријеци, Хрватска
ICARUS Хрватска, Хрватска
Институт за савремену умјетност, Северна Македонија
Universidad Rey Juan Carlos, Шпанија

Износ додељених средстава: 166,100 €

Пројекат “They: Live – Student lives revealed through context-based art practices ” има за циљ да укључи студентску популацију као учеснике у стварању модерне уметности употребом алата друштвеног архивирања и уметничких резиденција у оквиру кампуса. Наш главни циљ је да створимо ефективну интердисциплинарну методологију која укључује дигиталне архиве као ресурс за контекстуалне и партиципаторне уметнике праксе. Исходи нашег пројекта служиће као упутства за менаџере културних институција и уметничких галерија, кустосе и уметнике за даље побољшање иновативних приступа развоју младих публика.

Фокусирани смо на студентски живот на следеће теме: свакодневни живот студената, живот у кампусу, културне навике и слободно време, межусобни односи, односи межу половима, и друштвено-политички ангажман, у временском периоду од краја Другог светског рата до данашњег времена на европском нивоу.

Искуство и диверзитет уметничких организација које су партнери на пројекту, уз њихову посвећеност и инспирисаност темом пројекта, изузетно су важни у осигуравању примене резултата на широк спектар других организација које желе да развијају своју публику. Конзорцијум партнера састоји се од носиоца пројекта Дома културе „Студентски град“ (ДКСГ) из Београда, Србија и четири партнерске организације на пројекту: Институт са савремену умјетност (ИСУ) са Цетиња, Црна гора (НВО); Академија примјењених умјетности из Ријеке, (АПУР), Хрватска (јавни универзитет); Факултет аудиовизуелне комуникације са Универзитета Реј Хуан Карлос (УРЈЦ) Мадрид, Шпанија (јавни универзитет) и Међународни центар за архивска истраживања ИЦАРУС Хрватска (НВО која је део међународне мреже) и два придружена партнера: Институт за уметност у контексту, Универзитет Кунсте (УДК), Немачка (јавни универзитет) и Центрар за примењену историју (ЦПИ), Београд, Србија (НВО).