Звоно галерија

Звоно галерија

01/09/2017

У веме опште економске и културне кризе у Србији, 1993. године, галерија “Звоно” отворила је врата младим уметницима који тек завршавају ликовну академију и налазе се на почетку каријере.

Циљ галерије био је да се окупе и негују млади таленти, да им се помогне да начине прве кораке у свету уметности.

Тадашњи студенти, који су излагали у првим годинама постојања “Звона”, данас су признати уметници, са завршеним постдипломским студијама на европским ликовним академијама, стипендијама и наградама, док су неки постали предавачи на ликовним академијама у Србији.

Данас је “Звоно” име које значи упорност, истрајност и посвећеност уметности без компромиса.

“Звоно” је и данас једина приватна галерија код нас, која је првенствено посвећена младима. Истворемено, то је и простор који привлачи истакнуте уметнике и институције, место где су се одржавале значајне изложбе у склопу Октобарског салона, Бијенала младих у Вршцу, Real presence, Ноћи музеја…

Галерија “Звоно” је 2005. представила своје ауторе на сајму уметности “Viennafair” у Бечу и тако званично постала прва приватна галерија из Србије која је изашла на европско уметничко тржиште. Чињеница да су овај наступ заједнички подржале домаће институције културе и Ерсте Банк из Беча говори о великој важности Галерије за младу уметност код нас.

Континуирано присуство на релевантним сајмовима савремене уметности (Viennafair, Art Fair 21, Art Moscow, Kunstart) потврђује да је “Звоно” и даље галерија број један у Србији.