Млади писци региона

Млади писци региона

02/11/2018

У оквиру Форума Креативна Европа 2018 представили смо младе писце из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Един Бајрамовић (Зеница, 1986.), књижевник. Напустивши студиј машинства, уписује одсјеке за Компаративну књижевност и Књижевности народа БиХ наФилозофском факултету у Сарајеву. За своју прву објављену причу “Миш” добија прву награду листа “Ослобођење” за кратку причу 2015. године. Исту награду осваја и 2016. године за причу “Писмо из Слободе”. За причу “Јутро када су нестале лубенице” лист “Ослобођење” му додјељује другу награду за кратку причу у 2017. години. Живи и ради у Зеници, гдје тренутно завршава три романа (“Kaputt”, “Црно огледало” и “Градња и рушење”), те склапа своју прву збирку приповједака (“Hypermetamorfosis”).

Луиза, Боухараоуа, рођена 1985. у Сплиту. Дипломирала кроатистику и англистику на Филозофском факултету. Ради у Скрибонаутима. Преводи и пише. Превела је роман Рацхел Кусхнер “Бацачи пламена” (Профил, 2017.) Кратке приче објављивала је у Тхе Сплит Минду, Фантому Слободе и на порталима Критична маса и Нема. Приче су јој извођене у на Трећем програму хрватског радија. Уврштена је у регионални зборник “Изван коридора – најбоља кратка прица” (ВБЗ, 2011.) и антологију хрватске младе прозе “Без врата, без куцања” (Сандорф, 2012.). Финалистица је натјечаја Фестивала еуропске кратке приче у 2016. и 2017. години. Добитница је награде Улазница за кратку причу те награде Прозак за најбољи прозни рукопис аутора/ица до 35 година.

Слађана Каварић је рођена 15. фебруара 1991. у Подгорици. Пише поезију и кратке приче. Објавила је збирке поезије “Сјећање” (2010) и “Људи ниоткуда” (Жута корњача, 2016). Стваралаштво Каварићеве превођено на енглески језик. Њена прича “Одлазак” објављена је у престижном америчком књижевном часопису World Literature Today, а за британски часопис Balkan Poetry Today преведене су њене пјесме. Докторанд је филозофије, а у фокусу њеног интересовања примарно је праxис филозофија.

Марија Павловић (1984, Лесковац, живи и ради у Београду) је Мастер енглеског језика и књижевности, списатељица, запослена као сениор копирајтер и дигитални стратег. Наградом на конкурсу „Прва књига“ Матице српске објавила је своју прву књигу, Хорор приче свакодневице (Матица српска, 2014). Ауторка је кратких прича (Амерички сан, Дискополис, Дисцо инферно, Све је у реду), аудио-визуелног перформанса Чудни случај Госпође Џекил и Докторке Хајд (УК Пароброд, Београд), песама (Императиви). Роман 24 (Партизанска књига, 2018) је њена друга, недавно објављена књига. Учествовала је у регионалним фестивалима и иницијативама, попут фестивала кратке приче Кикинда Схорт, УН пројекта Писци за будућност оствареног у Босни и Херцеговини и црногорског фестивала Литераторија.