Улична галерија

Улична галерија

01/09/2017

Улична галерија представља јединствен пројекат искоришћења напуштеног и руинираног јавног простора како би се у њему одвијала уметничка и културна продукција. Девастирани пешачки простор у пролазу између Трга Николе Пашића и Нушићеве улице реконструисан је у сарадњи са општином Стари град, са којом је удружење Министарство простора потписало уговор о уступању тог простора за потребе организовања одрживе уличне галеријске поставке.

Овај процес измештања уметности у јавни простор омогућио је галерији велики број посетилаца, али можда битније од тога, омогућио је да широј публици приближимо теме за које смо осећали одговорност да о њима говоримо, заједно са уметницима који су их предлагали. Уличну галерију обележава шаренликост медија и тема, бројни домаћи и међународни аутори, и различити уметнички сензибилитети. Галерија је посебно била отворена према ауторима који раде и стварају у колективима Инеx филм и Матријаршија, затим уметницима са независне културне сцене, али и бројним ауторима који стварају на истом таласу уради сам филозофије.

Поред великог броја изложби галерија је угостила неколико фестивала, филмских пројекција и радионица, па су тако у њој одржани и фестивали Радост Лудост, Микро фестивал аматерског филма, Врева, Ново Доба и Фијук сајмови. У сарадњи са клубом Подморница заједнички су организовани многи концерти, а успешно је реализована и иницијатива да се пролаз у коме се галерија налази, назове Чавкетов пасаж. Сарадња са екипом окупљеном око фестивала Ново доба и Фијук сајма, донела нам је бројне занимљиве програме, концерте и теме. Посебно смо поносни на чињеницу да је наша галерија инспирисала настанак неколико нових сличних места по Србији. Мрежа уличних и отворених галерија тако се разгранала и у Ваљеву, Шапцу, Новом Саду, Смедереву, Врању и Београду. Галерија је од свог настанка повремено сарађивала и са Музејем савремене уметности у Београду, галеријом Ремонт, Београдском интернационалном недељом архитектуре, Октобарским салоном, Културним центром Београда, УЛУПУДС-ом, и другима.

Вредност ове галерије препознала је и међународна платформа институција European Prize for Urban Public Space, која их је 2014. године предложила за награду за најбољи јавни простор у Европи. Том приликом међу бројним инспиративним примерима, Улична галерија била је представљена на изложби у Центру савремене културе у Барселони.

Уличну галерију је, у априлу 2012. године, основао колектив Министарство простора. Овај колектив настао је годину дана раније у Београду, са циљем да промишља будућност градова. Поље деловања су различите урбане трансформације Београда и других градова у Србији, које помно прати и на које реагује. Група је свој заједнички рад у почетку усмерила на неформално стварање и одбрану јавних простора, користећи се уради сам филозофијом. Ово је даље водило проучавању различитих приступа развоју градова, културних пракси, и интервенција у градовима, кроз низ акција, изложби, радионица и јавних дискусија.