Уметнички простор У10

Уметнички простор У10

01/09/2017

Уметнички простор U10 отворен је 3. маја 2012. године као независни излагачки простор. Прва изложба, под називом 10+1, уједно је отворила ново место београдској публици заинтересованој за свежу и квалитетну савремену уметност. Том приликом формиран је самоорганизовани U10 тим који чине Исидора Крстић, Ива Кузмановић, Лидија Делић, Марија Шевић, Нина Ивановић, Сава Кнежевић и Немања Николић који је такође и иницијатор пројекта, а под чијим кустоским вођством су сви заједно са још четири уметника иступили са својим радовима поводом отварања простора.

Након групног излагања, сваки члан U10 имао је своју самосталну изложбу којом су представљени широј публици првенствено као уметници, а затим и као чланови уметничког савета.

Снажна позитивна реакција публике и културне јавности доказала је неопходност за наставком улагања у овај, иницијално осмишљен као краткорочни пројекат. Уследио је стални јавни позив за уметнике, кустосе и уметничке групе чиме је U10 тим добио улогу селектора и проширио своје деловање на активно учешће у креирању локалне уметничке сцене.

У циљу промоције младих уметника који се налазе на почетку својих уметничких каријера и који нису имали прилику да се адекватно представе овдашњој публици, изложбе се организују по позиву и путем конкурса који је отворен током целе године.

Присуство свих форми и медија визуелног изражавања у досадашњој излагачкој пракси створило је разноврстан и динамичан програм који је дозволио сваком аутору да трансформише уметнички простор у складу са карактером свог уметничког рада.

До сада је реализовано четрдесет самосталних и групних изложби, као и осталих дешавања попут дебата, радионица, јавних вођења од стране уметника и музичких догађаја.

У априлу 2014. године издат је U10 годишњи каталог.

www.u10.rs

Марија Шевић рођена је 1987. у Аранђеловцу. Дипломирала сликарство у класи Јована Сивачког на Факултету ликовних уметности у Београду 2011. године. Од октобра 2008. до фебруара 2009. боравила је на Академији Beaux-Arts у Монпељеу, изабрана од стране Факултета ликовних уметности. Као стипендиста француске владе од октобра 2010. до фебруара 2011. боравила је на Академији Beaux-Arts у Паризу у класи професора Claude Closky и James Rielly. Од 2007. члан је nKA/ICA – независна Културна Асоцијација вођена од стране кустоскиње и историчарке уметности Биљане Томић, Магацин МКМ, Београд, а од 2012. године оснива и води Уметнички простор U10 са још шест уметника. Тренутно живи и ради у Београду.

www.marijasevic.com

Исидора Крстић рођена је 1987. у Београду. Дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек сликарство (2011). Уписала Мастер програм Art&Science за 2012/2013. на Универзитету Angewante Kunst у Бечу. Учествовала као излагач, организатор и куратор на више интернационалних изложби и пројеката у земљи и иностранству. Учествовала на међународној уметничкој радионици Real Presence од 2006-2010. Сарађује nKA/ICA од 2007. године. 2012. године имала је самосталну изложбу у U10, Београд и 2014. самосталну изложбу у оквиру резиденције Orpheus ‘14 у BILDETAGE галерији, Беч. Једна је од оснивача Уметничког простора U10 у Београду. Живи и ради у Бечу.

Награде:
2010 – Прва награда за цртеж Стеван Кнежевић
2010 – ЕФГ Еуробанк Награда за Најбоље Студенте Србије

www.isidorakrstic.com

Немања Николић је рођен 1987. у Ваљеву. Дипломирао на Факултету ликовних уметности, 2010 смер сликарство. Тренутно je студент докторских уметничких студија на Факултету ликовних уметности у Београду. Свој рад представио је на пет самосталних и великом броју групних изложби, као и на већем броју фестивала у земљи и иностранству. Аутор је два мурала у јавном простору Београда. Немања је иницијатор Уметничког простора U10.

Награде:
Специјална откупна награда за зидну инсталацију на конкурсу Нови Зид (Raiffeisen Bank-e и галерије 12HUB), 2013
Награда за цртеж из Фонда Владимир Величковић, 2011.
Награда за иновацију из Фонда Милош Бајић, 2009.
Награда за цртеж Факултета ликовних уметности, 2009.
Награда за цртеж Вечерњи акт Факултета ликовних уметности, 2007.

www.nemanjanikolic.com

Нина Ивановић је рођена 1986. у Београду. Дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду 2010. године, смер сликарство. Излагала и учествовала на више групних изложби, интернационалних радионица и летњих школа у земљи и иностранству. Била је члан и излагач у оквиру организације nKA-ICA (Независна културна асоцијација) током 2006 – 2010. године, а од 2012. са још шест колега оснива и води Уметнички простор U10. Аутор у изради две жичане скулптуре у јавном простору у Београду. До сада је имала две самосталне изложбе, и два пута је награђивана за цртеж – 2009. године награда за цртеж ФЛУ, и 2014. год. првом наградом из фонда Владимир Величковић. Током три месеца 2013-14. године боравила на резиденцијалном боравку у GLO’ART центру у Белгији.

www.tinyurl.com/ninaivanovic

Сава Кнежевић рођен је у Београду, 1985. Дипломирани сликар Факултета Ликовних Уметности у Београду. Излагао на неколико изложби у земљи и иностранству. Члан УЛУС-а од 2012. године. Сава је један од оснивача Уметничког простора U10.

Самосталне изложбе:
Unresolving dissonances, U10, Београд, 2012.
Изложба слика (са Лидијом Делић) Стварање нових поетика, “Срећна галерија” СКЦ, Београд, 2010.

Лидија Делић рођена је 1986. године у Никшићу. Дипломирала на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2010. Тренутно завршна година Интердисциплинарних уметничких докторских студија на универзизету уметности у Београду. Од 2012. године активно ради као члан и организатор Уметничког простора U10.
Од 2007. до 2010. године је била члан организације ”NKA-ICA”, ” независна културна асоцијација” чија је организаторка, кустоскиња и историчарка уметности Биљана Томић. Од 2006. је била део групе Real Presence, интернационалне уметничке радионице.
Имала је четири самосталне изложбе, 2007. у Новом Саду, 2010. у Подгорици 2012. и 2013. године у Београду. Учествовала је на групним изложбама у Паризу, Истанбулу, Риволију (Торино), Венецији и великом броју градова у Србији.
Један је од пет добитника Henkel награде за Србију (2008). Добитница награде за цртеж аукцијске куће из Рима, Gioielli di Cartа (2010).

www.lidijadelic.com

Ива Кузмановић рођена је 1984. године у Београду где је завршила Факултет ликовних уметности на одсеку за сликарство. Годинама је била сараданик и аутор у изради мурала у оквиру акције Карактером против насиља под покровитељством Министарства Омладине и спорта и Градске скупштине Београда. Учествовала је у прогаму Перспективе ЛЕД АРТ/АРТ КЛИНИКЕ и члан је НКА/Независне Културне Асоцијације. Од 2005. има редовну излагачку активност. Sarcasm detecting machine је њена прва самостална изложба којом се представила у U10, 2012 године. Живи и ради у Београду. Од маја 2012. године активно ради као члан и организатор Уметничког простора U10.

Наташа Галечић (1986), дипломирала на Сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, 2010. Мастер студије завршила је на Мур Колеџу за Уметност и Дизајн (Moore Coledge of Arts and Design) у Филаделфији (САД), на одсеку Студијска уметност (Studio Art), 2013. године. Била је учесник једномесечног уметничког резиденцијала у Бурену, Ирској (Burren Coledge of Art and Design), 2012. године. Учествовала је на изложбама како у земљи тако и у иностранству (Сједињеним Америчким Државама, Холандији, Бугарској, Грчкој и Ирској). До сада је имала три самосталне изложбе и добтиник је великог броја стипендија и награда. Захваљујући раду у Мурал Арт Програму (Mural Arts Program) у Филаделфији стекла је искуство о уметности у јавном простору, сарадњи са локалним заједницама, и моћи уметности на развијање јавне свести. Наташини цртежи и просторне инсталације се налазе у приватним и јавним колекцијама у Аустрији, Ирској, Сједињеним Америчким Државама и Србији.

cargocollective.com/natasastojanovic

Марко Станковић је рођен 1985. године у Београду, дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду, на одсеку Примењено вајарство, 2010. године, код проф. Мирољуба Стаменковића. Тренутно је студент Докторских академских студија на Факултету примењених уметности у Београду. Члан је УЛУПУДС-а од 2012. године. Учествовао је на многим интернационалним пројектима, колонијама и симпозијумима, а од 2012. године ради као асистент на међународном пројекту „ТЕРРАТОРИЈА“. Самостално излагао у Великој галерији Дома културе Студентски град, у Уметницком простору U10 и СКЦ-у у Београду. Неколико његових скулптура су постављене у јавном простору. Добитник је више признања и награда од којих су најзначајније: Прва награда на Конкурсу за израду идејних решења победничких медаља ’’25. Универзијада БЕОГРАД 2009.’’и Награда УЛУПУДС-а за висок уметнички домет на изложби ’’ДИПЛОМА 2010 ФПУ’’.

www.markostankovic.rs

Бранко Милановић рођен је 1984. год. у Краљеву. Дипломирао на факултету Примењених Уметности у Београду 2008. у класи проф. Зорице Јанковић на одсеку вајарство. Од 2005. излаже на више групних и неколико самосталих изложби, учествовао на неколико интернационалних уметничких колонија и пројеката у земљи. Скулптурална композиција израђена на пројекту Тераторија, му је 2009. уврштена у колекцију Гете института. Од 2011. је члан УЛУПУДС-а.

Самосталне изложбе:
“Запремине” Галерија ДКСГ ,Нови Београд ,2013.
Скулптура, галерија Центра за културу Младеновац, Младеновац, 2010.
Тежина, ослобађање, сан, ДКСГ, Београд, 2009.
Тежина, ослобађање, сан, галерија Савремене уметности, Смедерево, 2009.

Марио Коларић рођен је 1984. у Београду (Србија), одрастао у Осијеку (Хрватска). Дипломирао 2010. на Академији ликовних умјетности у Загребу (Хрватска). Члан жирија за MA degree 2011. на Sint-Lucas Beeldende Kunst у Генту (Белгија). Ради у пољу цртежа, графике, слике, инсталације те сите-специфиц пројеката. До сада је имао четири самосталне изложбе, те неколико групних изложби у региону и у Еуропи. Од 2006. под именом Пас а касније Сретан Бор ради урбане интервенције, прво на улици а послије на фестивалима као МУУ (Загреб), Шквер (Мали Лошињ) те Bien Urbain (Француска). Од 2010. члан је ХДЛУ-а у Загребу. Живи и ради у Београду (Србија).

cargocollective.com/mariokolaric

Емилија Радојичић – ЕмаЕмаЕма (1989) је мултимедијална визуелна уметница која тренутно живи, ради и студира у Београду. Утицаје прима из природе, снова и подсвести. Ради у пољима цртежа, слике, фотографије, музике, анимације, објеката, VJinga, инсталације и урбаних интервенција (мурала). Учествовала је у бројним street art колаборацијама и пројектима, домаћим и регионалним, попут Шквера на Малом Лошињу и Музеја уличне уметности (МУУ) у Загребу. До сада је реализовала неколико самосталних и многобројне групне изложбе широм Европе, као кустос и као уметник.

www.emasdream.com

Маја Ђорђевић рођена је 1990. у Београду. Завршила је средњу Дизајнерску школу у Београду, 2009. уписује Факултет ликовних уметности на Универзитету уметности у Београду. Основне студије завршила у класи професора Чедомира Васића, а мастер студије завршила у класи професора Милете Продановића. Излагала на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.

Награде:
2014. Награда за сликарство „Риста и Бета Вукановић“
2014. Награда „Перспективе 13“ , Шок задруга
2011. Добитница награде за цртеж за ИИ годину, ФЛУ

majadjordjevic.weebly.com

Немања Лађић је рођен у Београду 1984. Дипломирао је 2009. године на Факултету ликовних уметности у Београду – вајарски отсек, класа проф. Мрђана Бајића, а 2011 завршио Трансмедиjа програм – постдипломске студије у Бриселу. Излагао шест пута самостално и учествовао на тридесетак групних изложби. Ради видео радове и инсталације које се баве оптичким/визуелним илузијама, а инспирисани су технологијом, математиком, дигитализацијом, граничним областима физичког и дигиталног.

www.nemanjaladjic.com