Фестивал Ново доба, Београд

Фестивал Ново доба, Београд

31/08/2017

Фестивал алтернативног, ауторског или несврстаног стрипа Ново Доба за госте и учеснике значи интензиван програм испуњен изложбама, радионицама, концертима, презентацијама; размену и берзу штампаних издања уз пажљиво одабран преглед аутора, издавача и продукције из међународног круга алтернативних уметности; чиме даје увид у шарену и веома живу локалну сцену и њој блиске сцене.

Ново Доба прераста у целогодишњу активност уз нововаспостављени независни надкултурни епицентар Матријаршија, одакле и делује координациони тим, где се одржавају радионице апсолутно свих вештина, све време, у недоба и у полусну.

Матријаршија је основана у току 2014. године са циљем да постане место сусрета уметника из различитих области у пољу аудио-визуелних уметности и већ располаже одговарајућим капацитетима за смештај и рад уметника, а такви студијски боравци практиковани су и током 2014. године, на иницијативу самих уметника или колектива.

Овакви програми служе да се позивају уметници, теоретичари, кустоси и остали креативни људи у простор и контекст изван њиховог уобичајеног окружења и обавеза. То омогућава интензивно време за рефлексију, истраживање, продукцију и презентацију и суочавање уметника са представљањем своје праксе у другој/другачијој заједници, кроз упознавање нових људи, коришћење нових материјала и искуство живота на другој локацији. Нагласак је на вишеслојној културној размени и искуству другог/другачијег.

Фестивал је умрежен са сличним фестивалима широм Европе и гостовао је, представљао се и остављао трага по Француској, Италији, Шведској, Хрватској, Румунији, Немачкој, Словенији, Мађарској, Македонији

Посетиоци из региона и ширег европског контекста, мешају се са ауторима, аутори са организаторима, гости и домаћини, пси и мачке. Немогуће је да се представе сви гости, стрип аутори, музичари, експериментатори, графичари,
дистрибутери, дискографи, књижари, стрипари, колекционари, вариоци, потезачи, погурачи, играчи и плесачи, теоретичари и есејисти, активисти и агитатори, волонтери, режисери, циркузанти, медијски археолози, сито штампари, импровизатори, деца из наше куће, деца из других кућа, пројектори, надзирачи, камермани и фотографи, професионалци и аматери, кувари, гурмани, глумци и посматрачи, еколози, улични артисти, муралисти, гуслари,
DЈ-еви, VJ-еви, CD-еви, MC-јеви, касетари и ленхартапетари, кројачи, писци и сценаристи, бициклисти, пећински људи, људи будућности, нове ере, новог доба. Новодобари.

www.novodobafestival.net