European ARTificial Intelligence Lab

European ARTificial Intelligence Lab

16/10/2018

Ноцилац пројекта: Unternehmensgruppe der Stadt Linz Holding, Аустрија

Ariona Hellas, Грчка

Associacion Hexagone Arts et Sciences, Француска

Центар за промоцију науке, Србија

Culture Yard, Данска

Fundacion la Laboral Centro de Arte y Creacion Industrial, Шпанија

Fundacion Zaragoza Ciudad de Conocimiento, Шпанија

Gluon, Белгија

Lieu Unique Scene Nationale Nantes Association, Француска

SOU festival, Немачка

Stichting Waag Society, Холандија

Износ додељених средстава: 1.970.692,53 €

Недавни развој вештачке интелигенције заиста је запањујућ, а ускоро ће почети и експоненцијално да напредује уз повећање научне и економске моћи које улажу велике компаније. Дубинско учење, самоучеће неуронске мреже, аутономни мобилни роботи и паметни дигитални асистенти — сви они неусмњиво имају потенцијал да буду следећа велика промена.

Пројекат European ARTificial Intelligence Lab донеће АИ научне и технолошке теме ширем грађанству и уметничкој публици у циљу доприноса критичком и рефлексивном друштву. Пројекат ће бити фокусиран на аспекте изван технолошког и економског хоризонта у циљу критике културног, психолошког, филозофског и духовног аспекта. Из перспективе 13 великих културних оператора из Европе, пројекат European ARTificial Intelligence Lab фокусиран је на визије, очекивања и страхове које повезујемо са концептом будуће, свеобухватне вештачке интелигенције. Уметничка пракса креативног истраживања и експерименталне апроприације нових технологија нашироко је покренула интерес професионалаца из других индустријских дисциплина.

Пројекат European ARTificial Intelligence Lab подстицаће став уметника по питању експлоатације нових пословних модела, области активности и професионалних мрежа. Екстензиван програм активности у облику изложби, лабораторија, радионица, конференција, дискусија, перформанса, концерата, менторстава и резиденција подржаваће интердисциплинарни рад, транснационалну мобилност и интеркултурну размену. Пројекат ће укупно реализовати 211 активности као што су 26 резиденција, 22 изложбе, 101 радионица, 9 перформанса и 52 дискурзивна програма.