Неколико савета за конкурисање

Неколико савета за конкурисање

05/02/2020

Драге наше колеге,

Било да тек крећете са припремом или да сте већ осмислили пројекат, припремили смо неколико савета како бисмо вам помогли. Савети се односе и на оне који наступају као носиоци пројекта и на оне који планирају партнерско учешће. Уколико учествујете као партнер, настојите да се укључите у осмишљавање пројекта и припрему конкурсне документације, јер ће само на тај начин пројекат осликавати заједнички интерес, што је одлика најбољих пројеката сарадње.

  • Добро упознајте своје партнере

Партнере можете наћи на више начина, а основне предлоге можете наћи на нашем сајту. Уколико бисте попунили позив за партнерство, јасно образложите своја интересовања и област експертизе. Обавестите своје домаће и међународне контакте да припремате пројекат или да сте заинтересовани да се прикључите.

Како бисте се боље упознали, креирајте могућност за директан контакт са вашим партнерима, путем Скајпа или уживо. Разговарајте о очекивањима од пројекта и у односу на то одредите заједничке циљеве. Сагледајте појединачне снаге и на основу тога поделите задужења. Успешна комуникација у припреми пројекта гарантује и успешну реализацију када пројекат отпочне!

  • Дефинишите подручје сарадње и предлог пројекта

Према досадашњим статистикама резултата конкурса, најчешћи разлог за одбијање пројеката је недовољно разумевање приоритета конкурса. Имајте у виду да је неопходно изабрати само један приоритет, а детаљно појашњење приоритета можете наћи у Водичу за конкурисање (страна 4). Уколико нисте сигурни да ли пројектна идеја одговара на приоритете конкурса, контактирајте све дескове земаља које учествују у пројекту и закажите разговор.

На састанцима с партнерима разговарајте о теми коју ваш пројекат покреће, циљевима и циљним групама (публици), активностима и очекиваним резултатима, који би имали одрживи утицај у средини у којој делујете. Не заборавите да је видљивост пројекта веома важан сегмент пројекта, који треба пажљиво осмислити користећи све расположиве ресурсе.

Детаљно прочитајте Водич за конкурисање, а нарочито обратите пажњу на одељак који говори о критеријумима оцењивања (страна 16).

  • Упутите се у процес подношења конкурсне документације

Упознајте се са конкурсном процедуром тако што ћете прочитати Водич за апликанте у којем је објашњена цела процедура подношења пројекта, корак-по-корак. Такође, у одељку ”Анекси” преузмите документа која чине пројектну апликацију.

Како бисте преузели конкурсни формулар, све организације на пројекту морају да имају PIC (Participant Identification Code) број који се добија једноставним регистровањем на Порталу учесника ЕУ програма. PIC број је јединствени регистрациони код, који ћете једном креирати и користити при сваком конкурисању. Носиоци пројеката морају имати и EULogin налог, који се такође једноставно креира и користи при подношењу конкурсне документације.

  • Процените своје финансијске могућности – искористите ову прилику!

Овај конкурс је осмишљен како би се оснажило учешће организација које нису имале велики прилив средстава и које имају ниске финансијске капацитете. Из тог разлога је суфинансирање је смањено на 15% вредности пројекта.

Финансијски план пројекта би требало да одговара финансијским капацитетима партнерства, па је стога основни савет да у односу на могућности ваше организације одредите и свој удео у гранту.

У појединим земљама, попут Србије, постоје инструменти суфинансирања на националном, регионалном или локалном нову. Преглед извора суфинансирања можете преузети овде.

  • Припремите се уз нашу помоћ

Јавите нам какви су ваши планови и каква врста помоћи вам је потребна. Култура деск Србија настоји да на различите начине пружи подршку свима који планирају да конкуришу.

У наредном периоду организујемо више догађаја који су посвећени припреми за успешно конкурисање – пријавите се за учешће у обуци за писање пројеката коју организујемо 13. фебруара у Београду или дођите на инфо дане у неколико градова Србије.

Уколико нисте у прилици да се видимо на догађајима, закажите састанак један-на-један у Деску или преко телефона/Скајпа.

Стојимо вам на располагању за сва питања и држимо палчеве и ове године!

Срдачно,

Тим Култура деска Србија