Година европског културног наслеђа је отпочела

Година европског културног наслеђа је отпочела

07/12/2017

Година европског културног наслеђа је данас званично отпочела церемонијом у оквиру Европског културног форума у Милану. Обележавање ставља у фокус пажње богатство европског културног наслеђа, указујући на улогу наслеђа у подстицању заједничког осећаја идентитета и изградњи будућности Европе.

Европски комесар за образовање, културу, младе и спорт, Тибор Наврачич, који је данас званично отворио Годину европског културног наслеђа, рекао је: “Културно наслеђе је у срцу европског начина живота. Оно дефинише ко смо и креира осећај припадности. Културно наслеђе не чини само литература, уметност и предмети, већ и занати које учимо, приче које причамо, храна коју једемо и филмови које гледамо. Морамо ценити и чувати наше културно наслеђе за следеће генерације. Ова година прославе ће бити изванредна прилика да се људи, нарочито млади људи, охрабре да истраже богату културну разноликост Европе и размишљају о месту које културна баштина заузима у свим нашим животима. То нам омогућава да боље схватимо прошлост и изградимо нашу будућност.”

Циљ обележавања Године европског културног наслеђа је подизање свести о друштвеном и економском значају културне баштине. Хиљаде иницијатива и догађаја широм Европе пружиц́е могућност укључивања грађана. Циљ је да се дође до најшире могуће публике, нарочито деце и младих људи, локалних заједница и људи који су ретко у контакту с културним програмима, како би промовисали заједнички осећај својине.

За више информација и праћење главних активности обележавања Године Европског културног наслеђа пратите сајт Европске комисије.

Такође овде: Питања и одговори о Години Европског културног наслеђа, и публикација Spotlight on EYCH 2018.