Дарко Тушевљаковић добитник Европске награде за књижевност

Дарко Тушевљаковић добитник Европске награде за књижевност

21/04/2017

Писци из 12 европских земаља, међу којима је и Дарко Тушевљаковић из Србије, добитници су Европске награде за књижевност за 2017. годину.

Европску награду за књижевност, која се сваке године додељује писцима из различитих 12 земаља, на основу одлуке националних жирија, добили су и Руди Еребара (Rudi Erebara) из Албаније, Ина Вулчанова (Vultchanova) из Бугарске, Бјанка Белова (Bianca Bellová) из Чешке, Калија Пападаки (Kallia Papadaki) из Грчке, Халдора Тородсен (Halldóra K. Thoroddsen) из Исланда, Освалд Зебрис (Osvalds Zebris) из Летоније, Валид Набхан (Walid Nabhan) из Малте, Џамал Овариачи (Jamal Ouariachi) из Холандије, Сине Ергун из Турске и Сањев Сахота (Sunjeev Sahota) из Велике Британије.

Како је наведено у саопштењу, доделом те награде препознају се изваредни нови књижевни таленти широм Европе, те истиче богатство савремене европске књижевности и скреће пажња на јединствено културно и језичко наслеђе целог континента.

Српски писац Дарко Тушевљаковић награђен је за роман “Јаз” о 90-им годинама, у издању Архипелага, који је пренео да је изјавио да је велика част добити тако значајно признање и наћи се како међу одабраним ауторима из других европских земаља, као и међу досадашњим добитницима награде из Србије (Јелена Ленголд и Угљеша Шајтинац).

Тушевљаковићев “Јаз” је роман о Србији 90-их година и почетку новог века, као и о младој генерацији разапетој између одласка и опстанка у властитој земљи, али и о оним старијима, обузетим носталгијом и борбом против времена које их превазилази. Сликајући живот младих људи у узбурканом времену и комбинујући елементе друштвеног романа и фантазмагорије, Тушевљаковић у “Јазу” обликује позорницу на којој се, усред великих политичких и историјских ломова, показују упечатљиви ликови са својим људским и интимним драмама. “Јаз” је, како описује Архипелаг, узбудљива прича о томе како преживети историју и сачувати право на властиту различитост. Роман води читаоца на несвакидашњу авантуру од Београда и Крагујевца 90-их до слике породичног одмора у Грчкој, док се у паралелним и укрштеним причама разрешавају се личне и породичне драме, као и дуга повест насиља и борбе са собом и другима.

Лауреати добијају новчани износ од по 5.000 евра, али и низ других бенефиција произашлих из међународне видљивости и прекограничне промоције њихових дела, почев од церемоније уручења награда у Бриселу до презентација на највећим сајмовима књига.

Европска награда за књижевност за 2017. годину биће свечано уручена лауреатима 23. маја у Бриселу, а уручиће их европски комесар за образовање, омладину, спорт и културу Тибор Наврачић са највишим представницима Европског парламента.

Доделу награде организује конзорцијум Федерација европских књижара, Европски савет писаца и Федерација европских издавача, уз подршку Европске комисије, односно програма Креативна Европа. Стога је и доступна писцима из свих земаља које су приступиле Креативној Европи.

Програм Креативна Европа је у прве три године (2014-2016) помогао финансирање превода око 1.400 књига на више од 30 европских језика, укључујући радове досадашњих 58 добитника Европске награде за књижевност. Поједини од њих добили су први пут преводе.