Деск на European Capital of Culture форуму у Каунасу

Деск на European Capital of Culture форуму у Каунасу

18/05/2018

Учешће у конференцији European Capital of Culture Forum која је организована у Каунасу у Литванији реализовано је на позив Деска Креативна Европа Литванија.

У оквиру конференције која се организује поводом пројекта Европске престонице културе Каунас 2022, а у циљу предствљања културних пејзажа Европе, представљене су културне сцене земаља из којих долазе представници Дескова Креативна Европа, и то: Србије, Хрватске, Француске, Норвешке, Грчке, Шведске, Мађарске, Украјине, Словеније, Летоније, Исланда и Чешке.

Важан циљ ових презентација је усмерен ка повезиовању организација из наведених земаља са организацијама из Литваније и унапређење постојеће сарадње у оквиру програма Креативна Европа. Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија, представио је рад кровних организација у Србији, које окупљају већи број организација активних у пољу културе. Такође, представио је и активности Деска Креативна Европа Србија које могу послужити као својеврсни водич кроз културну сцену Србије – на првом месту, публикацију „Развој публике у Србији“ и „Ре-позиционирање региона југоисточне Европе кроз културу“. Обе публикације представљају велики број организација и њихових пројеката које се тичу развоја публике и савремене културе, као важних смерница програма Креативна Европа.