Деск на We Inspire You! тури

Деск на We Inspire You! тури

15/06/2019

У организацији Центра за промоцију науке, од 12. до 15. јуна, 35 професионалаца у домену науке, образовања, уметности и медија, међу којима је био и представник Деска Креативна Европа Србија, учествовали су у тури We Inspire You!.

Тура је обухватила посету Линцу и Љубљани, а окупила је професионалце у домену науке, образовања, уметности и медија, доносиоце одлука и кључне актере дијалога између науке и друштва. Циљ је био да се представе и анализирају модели професионалног деловања савремених и иновативних институција, базираних на споју науке, нових технологија и уметности, као неопходних чинилаца за суштинско успостављање научне културе и писмености, критичког размишљања и јавног ангажмана.

Програм је обухватио обилазак Арс електронике у Линцу, једне је од најпрестижнијих светских институција које се баве спојем уметности, науке и нових технологија. Поред посете управо унапређеном центру Арс Електроника и новој сталној поставци, организован је и обилазак FutureLab-а, као истраживачко-развојног центра Арс електронике. Одржани су и разговори с руководиоцима и представницима града Линца, како би се представио едукативни, економски и културни значај овакве институције за локалну заједницу и Аустрију у целини.

У Љубљани је организована посета Галерији Капелица, једна је од пионирских организација које развијају уметничке програме и радове на пресеку уметности и науке. Овај авангардни концепт и простор представља платформу за интеракцију између уметника, експерата и публике, који заједно истражују и развијају нове парадигме уметности.
Такође, учесници туре су посетили и Кућу експеримената (Hiša eksperimentov), институцију сродну Центру за промоцију науке када су у питању образовни програми и научни садржаји намењени пре свега деци и младима. Овај компактни научни центар тежи развоју радозналости и креативности, и подстицању критичког размишљања кроз отворени дијалог, истраживање и откривање.

Програм се реализује у оквиру пројекта ”Европска лабораторија вештачке интелигенције” (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab), финансираног кроз програм Креативна Европа Европске комисије. Пројекат AI Lab окупља 13 европских организација које повезују науку и уметност, како би се кроз заједничко деловање и интердисциплинарну сарадњу, боље разумели концепти будућности који ће свакако бити обележени вештачком интелигенцијом као кључном технологијом и највећим друштвеним изазовом пред нама.

Кроз пројекат ће се реализовати више од 200 разноврсних активности, укључујући отворене позиве за уметничке резиденције, тј. истраживачке боравке уметника у престижним научним институцијама широм света, продукције оригиналних радова, изложбе, едукативне радионице, конференције, разговоре и друго. Сви партнери самостално развијају програме па ће се под заједничком капом реализовати сасвим оригинални, јединствени догађаји широм Европе. У оквиру пројекта AI Lab, прва програмска активност Центра планирана је за новембар и децембар ове године под називом art+neuroscience.