Додељене су етикете ЕФФЕ за 2017. годину

Додељене су етикете ЕФФЕ за 2017. годину

20/04/2017

Европска асоцијација фестивала (ЕФА), носилац пројекта “Европа за фестивале, фестивали за Европу”, објавила је списак добитника етикете ЕФФЕ за 2017/2018. годину, а међу њима је чак 45 фестивала из региона Западног Балкана, укључујући и комерцијалне и туристичке, и уметничке, међународно већ препознатљиве, као и мање манифестације.

За етикету ЕФФЕ одабрано је чак 30 фестивала из Србије, те пет из Босне и Херцеговине, седам из Црне Горе и два из Албаније, саопштио је АртЛинк, партнер Европске асоцијације фестивала за Западни Балкан.

Фестивали су одабрани након детаљне евалуације, која је била поверена националним експертима и европском жирију. Према образложењу међународног жирија ЕФА, критеријуми су се односили пре свега на преданост хуманости и инклузивност.

Импресиониран посвећеношћу фестивала из региона европском фестивалском покрету, жири је ЕФФЕ етикетом за 2017-2018. годину не само одао признање најизузетнијим фестивалима Европе, већ је позвао добитнике да се прикључе заједничком покрету фестивала за мир, солидарност, уметност, уметнике и отворене разговоре, истакао је АртЛинк.

На отворени позив за етикету ЕФФЕ пријавило се на стотине фестивала из Европе, а за добитнике тог признања ЕФА ће организовати конференцију од 3. до 6. маја у Висбадену, на којој ће имати прилику за умрежавање и склапање партнерстава.

Носиоци ЕФФЕ етикете за 2017-2018. годину из Србије су: АртЛинк фестивал младих талената, Belgrade Design Week, Guitar Art фестивал, Cinema City у Новом Саду, Electe Суботица, Фестивал европског филма Палић, Фестивал Belgrade Sahpirience, Дани оргуља, Green Фест, Међународни фестивал харфе, Међународни позоришни фестивал “Славија”, Радост Европе, Новосадске музичке свечаности (НОМУС), Нушићијада, Опероса, Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, Summer3p Палић, Интернационални џез фестивал у Крагујевцу, фестивал “Крокодил”, Фестивал поезије “Тргни се! Позија!”, Позоришни маратон Сомбор, Змајеве дечје игре, Нова фестивал, Фестивал камерних хорова Крагујевац, Гитаријада Зајечар, Међународни фолклорни фестивал ОРФЕО, Фестивал “Бисерна грана”, Фестивал “Baby Exit”, Београдски ирски фестивал и FESTаr Dancing House.