Домаће издавачке куће још једном најуспешније у Европи

Домаће издавачке куће још једном најуспешније у Европи

08/09/2020

Објављени су резултати позива за предлоге пројеката превода књижевних дела у 2020. години.

Издавачке куће из Србије су поново на врху листе добитника ̶ у категорији двогодишњих пројеката подржано је седам издавачких кућа.

То су издавачка кућа „Дарма“ из Прибоја, издавачка кућа „Арете“ из Београда, издавачка кућа „Хеликс“ из Смедерева, издавачка кућа „Прополис букс“ из Београда, издавачка кућа „Штрик“ из Београда, издавачка кућа „Партизанска књига“ из Кикинде и „Контраст издаваштво“ из Београда.

Честитамо свима на успеху, а изузетно нам је драго што међу добитницима подршке програма Креативна Европа има нових издавача. У овој години је подржан рекордан број конкурсних пријава из Србије, чак 7 пројеката књижевних превода, што Србију ставља на прво место по успеху на овогодишњем конкурсу. Поред Србије, међу најуспешнијима су и Северна Македонија с 6 подржаних пројеката, Шпанија с 5 подржаних пројеката, Пољска с 5 подржаних пројеката и Италија с 4 подржаних пројеката.

Укупан износ додељених средстава издавачким кућама из Србије износи 375,330.34 €. Више информација о резултатима конкурса можете погледати овде (под одељком „Topic conditions and documents“).