Европски пројекти ̶ од идеје до реализације

Европски пројекти ̶ од идеје до реализације

06/11/2018

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе РС и Деск Креативна Европа Србија у сарадњи са Удружењем визуелних уметника Ужице организују догађај “Европски пројекти – од идеје до реализације” у петак 23. новембра у 12 часова у Галерији Рефлектор у Ужицу.

Догађај је прилика да се разговара о потенцијалима пројектних идеја установа и организација из Ужица и околине за међународно повезивање и сарадњу у оквиру европских програма Креативна Европа и Европа за грађане и грађанке. Позивамо вас да се пријавите за учешће са идејама за пројекте које бисте желили да реализујете или пројектима које већ спроводите.

Очекујемо представнике и представнице организација цивилног друштва, библиотека, позоришта, издавачких кућа, галерија, музеја, локалних самоуправа, архива, завода из Ужица, Пожеге, Бајине Баште, Чачка, Новог Пазара, Пријепоља, Горњег Милановца, Ивањице и других заинтересованих страна.

Догађај је отворен за све заинтересоване, а уколико желите да учествујете у разговору, молимо вас да до 16. новембра у подне, попуните пријаву и пошаљете на адресу: kreativnaevropa@kultura.gov.rs.

Програм догађаја:

12.00 – 12.30 Представљање програма Европа за грађане и грађанке
Сања Атанасковић Опачић, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе РС

12.30 – 13.00 Представљање програма Креативна Европа,
Нина Михаљинац и Милан Ђорђевић, Деск Креативна Европа Србија

13.00 – 14.30 Индивидуални разговори о пројектним идејама

Програм Европа за грађане и грађанке (Europe for Citizens) има за циљ промовисање европског идентитета и европског грађанства, као и јачање учешћа грађана и грађанки у свим видовима живота заједнице. Општи циљеви програма доприносе бољем разумевању Европске уније, њених вредности, историје и различитости, као и промоцији европског грађанства и унапређењу грађанског и демократског учешћа на европском нивоу. Национална контакт тачка за Програм је Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије која га промовише, организује инфо сесије, радионице и конференције. Канцеларија такође пружа подршку заинтересованима у припреми пројектне апликације и помоћ у проналажењу партнера у другим државама учесницама Програма.

Програм Креативна Европа је главни програм Европске уније за културу за подршку пројектима сарадње установа и организација у култури из различитих европских земаља. Програмом се такође подржавају иницијативе да се преведу и промовишу књижевна дела европских аутора у Европској унији и шире, оснивање мрежа које омогућавају конкурентност и међународну делатност културног и креативног сектора, као и оснивање платформи за промоцију младих талената, њихових дела и пројеката. Деск Креативна Европа Србија је имплементационо тело програма Креативна Европа, оформљено у оквиру Министарства културе и информисања Републике Србије. Задатак Деска је пружање подршке установама културе и организацијама цивилног друштва у Републици Србији које желе да обезбеде учешће у програму Креативна Европа.