Инфо дан Floating диван у Новом Саду

Инфо дан Floating диван у Новом Саду

19/10/2017

Сектор за међународну сарадњу Фондације Нови Сад 2021- Европска престоница културе, 18. октобра 2017. у Културном центру Новог Сада, организовао је инфо дан „Floating divan“ представивши том приликом међународне позиве за финансирање пројеката из културе, са освртом на примере добре праксе у Европи и сарадњу у Дунавском региону.

Догађај је отворио Вук Радуловић, руководилац сектора за међународну сарадњу Фондације Нови Сад 2021 и представио досадашње и планиране активности Фондације усмерене ка интернационализацији локалне културне сцене. Данашњи „плутајући диван“ је изврсна прилика да се представе успешни примери из праксе Дунавског региона и међународних позива за финансирање културних пројеката. Ово је само још један мали корак ка подизању капацитета Фондације и нашег града и постизању заједничког циља – да у у најбољем светлу и поносно понесемо титулу центра европске културе 2021. године.“ – рекао је Радуловић.

Подршку догађају дала је и Антена Култура Деска Креативна Европа Србија. Координаторка Антене Мина Радмиловић Пјевац представила је нови позив у оквиру програма Креативна Европа фокусиран на европске пројекате сарадње. Обзиром да је 2018. година културног наслеђа у Европској унији, истакнуте су и специфичности ове категорије.

Márton Méhes, менаџер у култури и Дубравка Лазић са Академије уметности у Новом Саду представили су DTP INTERREG платформу за културне пројекте објашњавајући значај кохезионе политике и транснационалне сарадње. Méhes је даље навео, да Нови Сад има потенцијал да постане центар за међународну сарадњу у култури истичући да ће 2018. година бити година културног наслеђа, што ће уједно бити и фокус Новог Сада као Европске престонице културе у тој години.

Као пример добре праксе у Европи, предавање на тему “Координација рада институција културе“ одржао је Paul Gessl, директор NÖKU Holding-a  у Сентк Полтену, Аустрија, наводећи кључне сегменте радне структуре и смернице за интерну координацију активности културних инстутуција.

Sophie Deuer, пројект менаџер „ЕуроВиенна“, говорила је о изградњи капацитета и пројектном менаџменту у институцијама културе и представила алате за проналажење могућности финансирања из ЕУ фондова земаља Дунавског региона.