Како пласирати књиге на велика, инострана тржишта?

Како пласирати књиге на велика, инострана тржишта?

16/05/2019

Поводом тренутно отвореног конкурса за преводе књижевних дела, а у циљу успешног осмишљавања пројеката превода са српског на друге европске језике, Деск Креативна Европа Србија и ЕУ инфо центар организују округли сто на тему „Како пласирати књиге на велика, инострана тржишта?“.

Основни циљ конкурса је унапређење циркулације савремене европске књижевности унутар европског културног простора, где је уобичајени и још увек најефикаснији начин да се то оствари управо кроз стицање подршке за превод, промоцију и дистрибуцију дела иностраних аутора на домаћем тржишту – где издавачи имају добре контакте и потребно искуство.

Међутим, фокус конкурса се у последњим годинама све више усмерава ка подршци превода с „малих“ на „велике“ европске језике, и стога се издавачке куће у Србији охрабрују да конкуришу за превод и пласман књига домаћих аутора изван граница земље. То подразумева планирање прекограничне дистрибуције и промоције књига, што неретко представља захтеван подухват продора на (велика) инострана тржишта књиге.

У жељи да покренемо заједнички разговор о могућностима и изазовима таквих пројеката и намери да добијемо јасне препоруке и смернице, позивамо све заинтересоване да учествују у догађају који ће бити одржан у среду, 22. маја у 15.30 часова у простору ЕУ инфо центра у Београду (Краља Милана 7).

О теми ће говорити Младен Весковић, самостални саветник у Министарству културе и информисања који је ангажован на пословима су-финансирања и подршке превода и пласмана домаће књижевности у Европи и свету, Мирко Прља, Обренија Мазић и Срђан Маркотић, представници Привредне коморе Србије, Гојко Божовић, одговорни уредник и директор Издавачке куће Архипелаг и Александар Дракулић, руководилац предузећа МЦ Мост у оквиру којег ради Knjižara.com – прва и највећа српска интернет књижара..

Разговор ће модерирати Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија.

За учешће се можете пријавити до уторка, 21. маја, слањем пријаве на електронску адресу: kreativnaevropa@gmail.com.