Конкурс за књижевне преводе 2019

Конкурс за књижевне преводе 2019

17/04/2019

Конкурсни позив за пројекте превода књижевних дела је отворен у категорији I и траје до 4. јуна 2019. године.

Конкурс пружа прилику издавачким кућама за превођење књижевних дела европских аутора с једног на други званично признати европски језик. За циљ има подршку културног и језичког диверзитета у Европи, промоцију транснационалне циркулације високо квалитетне књижевности, као и унапређење приступа књижевним делима, тако да могу допрети до нове публике.

Дозвољени трошкови укључују превођење, продукцију и промоцију европске фикције, романа, кратких прича, дечије фикције, стрипова/графичких новела, поезије и драме. Посебно се подржавају преводи књига које су награђене Наградом Европске уније за књижевност.

Важна новина у овом распису конкурса се односи на издавачке куће које имају актуелне пројекте књижевног превода: пројекти који се пријављују у овом конкурсном позиву, не смеју се временски преклапати с пројектима истог корисника, одабраних и уговорених у оквиру претходних позива конкурса књижевног превођења Креативне Европе. Дакле, издавачке куће које имају актуелне пројекте књижевног превођења током 2020 године, не могу конкурисати у овом конкурсном позиву.

Категорија I подразумева двогодишње пројекте превода 3-10 дела фикције, а може се конкурисати за подршку у износу до 100 000 евра (што је максималних 50% дозвољених трошкова).

Уколико сте заинтересовани за конкурисање и желите да знате више:

– пажљиво прочитајте распис конкурса и водич за конкурсање;

– упознајте се с техничким корацима у конкурисању, како бисте се успешно послали вашу конкурсну пријаву;

– погледајте који пројекти су остварили подршку у претходним годинама;

– пријавите се на наш њузлетер, како бисте добијали редовне информације о конкурсу и позиве на радионице и обуке које организујемо;

– Култура деск Србија даје бесплатне савете и подршку издавачким кућама из Србије при конкурисању. Ако имате намеру да конкуришете, можемо заказати разговор о вашој апликацији, или консултовати путем телефона и Скајпа.

Детаљније информације о конкурсној процедури и потребној документацији погледајте на сајту Извршне агенције за образовање, културу и аудиовизуелне делатности (EACEA), која управља програмом Креативна Европа.