Конференција Креативна Европа у Скопљу

Конференција Креативна Европа у Скопљу

13/11/2017

Данас је у ЕУ Инфо Центру у Скопљу одржана конференција на тему: “Креативна Европа – охрабрење за културну сарадњу”. На отварању скупа Роберт Алагјозовски, министар културе Републике Македоније, говорио је о путу западног Балкана ка Европској Унији и улоге коју култура има на том путу. Такође,у првом делу конференције говорио је шеф Делегације Европске Уније у Скопљу, Амбасадор Самуел Жбогар о важности културе за Европску унију, као и шеф Сектора за културу Извршне агенције за образовање, аудиовизуелну културу и културу Европске комисије, Карел Бартак који је говорио о инструментима подршке транснационалне сарадње кроз програм Креативна Европа.

Конференцију је организовало Министарство културе Републике Македоније у сарадњи са Извршном агенцијом за образовање, аудиовизуелни сектор и културу Европске комисије и Агенцијом за филм Републике Македоније. Конференција је укључивала практични део који се односи на досадашње резултате имплементације програма на европском нивоу, као и представљање тренутних позива програма Креативна Европа.

У другом делу конференције у оквиру којег су представљена искуства из региона, Весела Кондакова, руководитељка Деска Креативна Европа Бугарска представила је бугарско председавање Европском унијом и планове за јачање регионалне сарадње.

Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија говорио је о европској сарадњи и културној дипломатији кроз представљање публикације Културна дипломатија: уметност, фестивали и геополитика, заједничког издања Деска Креативна Европа Србија и Факултета драмских уметности у Београду.