Креативна Европа у Аранђеловцу

Креативна Европа у Аранђеловцу

12/06/2017

У оквиру пројекта „ЕУТЕКА – ЕУ у вашој бибилиотеци у Народној библиотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу одржана је трибина под називом „Подршка ЕУ пројектима из области културе“ на којој је представљен програм Европске комисије за подршку секторима за културу и медије Креативна Европа. О овом програму говорила је Нина Михаљинац, менаџерка пројеката Култура Деска Србија.

Представницима установа културе, организација које се баве културом из Аранђеловца представљене су могућности за финансирање пројеката кроз програм Креативна Европа који у Србији имплементира Деск Креативна Европа.

Пројекти који желе да добију подршку програма Креативна Европа морају да покривају бар један од три приоритета овог програма: развој публике, транснационалну мобилност или да подржавају развој креативних индустрија. Појединци, установе и организације које се баве културом из Србије, а које желе да аплицирају за средства код програма Креативна Европа за реализацију својих пројеката, морају да пронађу и партнере из минимум још две земље од којих једна мора да буде чланица Европске уније. Вредност пројеката је до 200 000 евра.

Креативна Европа сваке године има конкурсе на којима и појединци и организације могу да учествују кандидујући своје програме у областима као што су: европске платформе, европске мреже, европски пројекти сарадње и преводи књижевнх дела. Нина Михаљинац је истакла да Деск Креативна Европа Србија свима који желе да аплицирају за средства из овог програма пружа подршку код разраде пројекта, као и код попуњавања апликације за добијање средстава. Она је објаснила да Деск Креативна Европа Србија редовно организује радионице за све заинтересоване и најавила следећу такву радионицу која је заказана за прву половину августа у Тршићу.

На конкурсима у сектору европске сарадње из Србије је до сада учествовало четрдесетак организација из више градова. Међу њима су подједнакои установе културе и организације цивилног друштва које се баве темама из области културе. Србија је, иначе, прошле године заузела прво место на конкурсу Креативне Европе за књижевне преводе.

Говорећи о неким од примера добре праксе из Србије Михаљинац је истакла пример Музиколошког института САНУ који је остварио успешну сарадњу са Универзитетом Оксфорд и реализовао пројекат у оквиру којег су развијени потпуно нови инструменти базирани на принципима квантне физике. Још један од успешних примера из Србије је и учешће Задужбине Илије М. Коларца у пројекту Таке овер у оквиру којег је у овој установи културе уведено ново саветодавно тело под називом Одбор младих које је помогло да се програм ове установе иновира и приближи новим генерацијама публике.

Учесници трибине су са велком пажњом слушали излагање представнице Деска Креативна Европа и у разговору који је уследио након презентације изнели неке од својих идеја за пројекте који би можда могли да добију подршку од програма Креативна Европа. Тако су се на трибини у Аранђеловцу чуле и идеје за пројекте који би могли да покрију теме као што су вински обреди и песме из Србије, или иновације у истраживању прошлости аранђеловачког краја. На трибини им је упућен позив да своје идеје уобличе и да учествују на следећој радионици Деска Креативна Европа у августу у Тршићу где би те своје идеје могли да преточе у праве пројекте.

Народна библиотека „Свети Сава“ у Аранђеловцу једна је од 48 чланица ЕУТЕКА мреже библиотека широм Србије које сарађују са Делегацијом Европске уније у Србији како би грађанима Србије приближили Европску унију и процес приступања Србије ЕУ.