Креативна Европа у ЕУТЕКА библиотеци у Ћуприји

Креативна Европа у ЕУТЕКА библиотеци у Ћуприји

30/06/2017

Шта је програм Креативна Европа и какве шансе за сарадњу у региону и у Европи доноси установама културе из Србије? Каква су искуства установа из Србије које су учествовале у пројектима финансираним из овог програма? Како учествовати, где потражити помоћ, где се информисати?

Ово су нека од питања о којима се разговарало у петак, 30. јуна у Народној библиотеци “Душан Матић” у Ћуприји, чланици ЕУТЕКА мреже библиотека, када су представници Деска Креативна Европа Србија одржали презентацију највећег програма за финансирање садржаја у култури који функционише у оквиру Европске уније – Креативна Европа.

Презентацији у библиотеци у Ћуприји присуствовали су представници установа културе из ове општине, као и из Јагодине и Параћина а о томе шта је Креативна Европа и каква су искуства корисника овог програма говорили су Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија, тела које имплементира програм Креативна Европа, и Лука Кулић из Музеја савремене уметности Војводина, установе која је успешно учествовала на два програма и тренутно реализује трећи пројекат финансиран из овог програма.

Заједничка порука обојице говорика била је, заправо, подстицај упућен домаћим установама културе да се усуде да учествују на оваквим конкурсима, да се распитују, да се повезују, да превазиђу страх и предрасуде које овде углавном владају кад је реч о учешћу на конкурсима за ЕУ фондове. Обојица говорника сматрају да су наш простор, историја и култура занимљиви културним посленицима у Европи, да ми, с друге стране, имамо идеје и разноликост и да можемо бити добар партнер на великим пројектима из културе, финансираним из овог фонда.

Димитрије Тадић је искористио прилику да учесницима укратко представи основе програма Креативна Европа и скрене им пажњу на то шта су његови главни циљеви. „Европа жели да се кроз културу позиционира на глобалном нивоу и овај програм није само програм за финанисирање пројеката већ представља механизам за функционисање културе на европском нивоу“, рекао је он. Представници Србије су, до сада, учествовалии у око 40 пројеката финансираних из овог програма а до сада смо имали само једну установу која је била носилац пројекта и реч је о Балканолошком институту. Позиција носиоца пројекта је изузетно компликована и захтевна и потребно је време и умеће да се све процедуре савладају. Ипак, поручио је Тадић, треба се учествовати на конкурсима као партнер главном носиоцу пројекта јер сваки завршени пројекат подиже капацитет организације и чини је спремнијом за следеће учешће.

Лука Кулић из Музеја савремене уметности Војводине је поручио колегама да не буду жртве предрасуда због којих се устручавају да се укључе у процесе конкурисања. Овај Музеј је на први пројекат пошао у сарадњи са Музејом сувремене умјетности из Загреба, а сада је део огромног европског трећег пројекта у који је укључено десет партнера.

„Ми имамо свежину идеја и ми смо, за људе из културних кругова у Европи, још увек непознаница. Велико интересовање влада за наше социјалистичко наслеђе и многе установе културе у Европи раде на пројектима који укључују овај елемент и у потрази су за адекватним партнерима са ових простора“, истакао је он.

Гости ћурпијске библиотеке су, након разговора са колегама, обишли Легат Душана Матића, песника и покретача надреализма у српској књижевности, који се чува у овој библиотеци. Легат чини радна соба познатог мислиоца, пореклом из Ћуприје, са његовим књигама и цртежима, наградама и личним стварима и дуже од две деценије се чува у овој библиотеци.