Култура деск Србија на Nišville јаzz фестивалу

Култура деск Србија на Nišville јаzz фестивалу

02/08/2019

Интернационални џез фестивал Nišville ће у 36. издању од 2. до 11. августа на нишкој Тврђави представити више од 300 музичара из двадесетак земаља света, уз прво окупљање партнерских организација на пројекту „Jazz And INterculturalism“ (JAIN) који је подржан програмом Креативна Европа.

У петак, 9. августа у 16 часова у згради Симфонијског оркестра у Нишу биће одржана трибина „Џез и интеркултурализам“. У трбини ће као један од говорника учествовати Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија и говорити о подршци програма Креативна Европа развоју интеркултурног дијалога у Европи и значају европске сарадње.

Пројекат „Jazz And Interculturalism“ (JAIN) има за циљ успостављање креативне и отворене уметничке размене кроз повезивање младих џез извођача различитог културног, друштвеног, економског и географског порекла, како би се неговао интеркултуралног дијалог, међународна сарадња и транснационална мобилност. Пројекат повезује Србију (Nišville фондација), Албанију (Cultural Association Syri Blu) и Италију (Jana Project) у идентификовању њихових разлика и сличности, кроз учење и дељење, размену идеја и комуникације, међусобно разумевање и отварање кроз мобилност, радионице, резиденције, заједничка извођења, упознавања нових људи и откривање „нових светова“.

Од првог издања фестивала 1995. године, Нишвилле промовише интеркултурни дијалог као неизбежну карактеристику савремене јазз музике. Концепт фестивала заснован је на представљању „традиционалних“ јазз форми и њиховим спајањем са светском музичком традицијом, с фокусом на музику Балкана.

Главни програм фестивала одржава се у две повезане бине на Нишкој тврђави, а и у тврђави и у граду ће бити организоване многе бесплатне позорнице: „Река“, „Отворено“, „Филм“, „Добродошли“, „Омладински“ и „Jam Session Stage“. Током фестивалских дана више од сто хиљада посетилаца пратиће музичке перформансе, филмове и позориште, уметничке изложбе и промоције књига.