Могућности финансирања путем ЕУ фондова

Могућности финансирања путем ЕУ фондова

15/03/2019

У сарадњи са Фондацијом Нови Сад 2021 – Европска престоница културе одржана је прва у низу обука под називом Могућности финансирања путем ЕУ фондова с посебним фокусом на програм Креативна Европа за представнике организација цивилног друштва у области културе и појединце, слободне уметнике и заинтересоване професионалце у култури. Тродневна обука је одржана у периоду од 13. до 15. марта у некадашњем дворцу и стрељани Еђшег који данас функционише као културна станица у Новом Саду.

Представнице Фонда Европски послови Аутономне покрајине Војводине Сања Чутурилов Веселиновић, Тамара Глишић-Кривошија и Јована Рапајић (Антена Култура деска Србија) представиле су програм Креативна Европа, као и програме прекограничне сарадње који се финансирају путем Инструмента за претприступну помоћ.

Полазници су имали прилике да науче како да своје идеје преточе у европске пројекте. Последњег дана обуке полазници су се упознали са основама буџетирања пројеката, као и са деловима пријавног формулара за конкурисање за расположиве фондове Европске уније. Кроз рад у малим групама, полазници су развијали пројектне идеје које су се фокусирале на очување тамбурице и тамбурашке културе у Војводини и Славонији, потом повећање укључености особа са инвалидитетом у уметности, као и промовисање активности у области културе усмерених на младе.