Музика покреће Европу – Иновативни план за подршку одрживог музичког екосистема

Музика покреће Европу – Иновативни план за подршку одрживог музичког екосистема

14/07/2020

У циљу спровођења припремне акције „Музика покреће Европу: Јачање европске музичке разноликости и талента“ (са буџетом од 2,5 милиона евра) овај позив се односи на потребу подршке зеленом, дигиталном, праведном и отпорном опоравку европског музичког екосистема након кризе коју је изазвала пандемија коронавируса.

Европски музички екосистем спада у један од културних сегмената који је највише погодила корона криза – са невиђеним утицајем на цео социокултурни циклус сектора и великим губицима. У многим земљама су значајне краткорочне последице на сектор решаване хитним мерама заштите на различитим нивоима. Потребни су додатни кораци да се сектор помогне и опорави на одрживији начин, да се прилагоди новој реалности и новонасталим трендовима, и на крају, постане отпорнији.

Европска комисија ће одабрати конзорцијум који ће осмислити и управљати иновативним и ефикасним планом подршке који ће на основу процене потреба додељивати донације у музичком сектору. Очекује се да ће конзорцијум бити изабран до новембра 2020. године, како би се осигурало да средства што је пре могуће стигну до прималаца. Овај позив допуњава остале националне и ЕУ иницијативе и планове који помажу у ублажавању негативног утицаја кризе Ковид-19 на културу, а посебно у пољу музике.
Рок за конкурисање је продужен до 30. oктобра 2020. године.

Више информација можете наћи овде.