Објављена листа седам најугроженијих споменика културе у 2018

Објављена листа седам најугроженијих споменика културе у 2018

15/03/2018

Европа Ностра, водећа европска организација у области културног наслеђа и Институт Европске инвестиционе банке објавили су листу најугроженијих споменика културе у Европи у 2018. години. На листи се налази 7 локалитета изузетне важности за европски културни простор: пост-византијске цркве у Воскопоју и Виткуги у Албанији, историјски центар Беча у Аустрији, Бузлуџа споменик у Бугарској, Давид Гареји манастири и испосничке ћелије у Грузији, Константа казино у Румунији, грчко сиротиште Принкипо на Кнежевим острвима у Турској и Гримсби фабрика леда у Великој Британији.

Ова значајна места културног наслеђа Европе су у великом ризику од опасности, поједини услед заборава и неадекватног одржавања, други услед недостатка експертизе и ресурса. У наредним месецима, експерти Европа Ностре и Института Европске инвестиционе банке, заједно са осталим партнерима и предлагачима посетиће ова изабрана места и сусрети се кључним доносиоцима одлука. Мултудисциплинарни тимови пружиће техничку подршку, идентификовати потенцијалне изворе финансирања и покренути ширу подршку како би се сачувало ово знаменито наслеђе.

Листа је објављена у Европској години културног наслеђа, којом се прославља заједништво у Европи кроз уважавање заједничког културног наслеђа – на Европском, националном, регионалном и локалном нивоу – у циљу охрабривања грађана и грађанки за истраживање културног наслеђа Европе. Претходне листе објављиване су у 2013, 2014 и 2016. години.

Борд Европа Ностре изабрано је седам најугроженијих локалитета у 2018. години међу дванаест места која су била на ужој листи историчара, археолога, архитеката, конзерватора, пројектних и финансијских аналитичара. Номинације су подношене преко организација цивилног друштва или јавних установа које су део Европа Ностра мреже.

Програм Седам најугроженијих покренут је 2013. године од стране Европа Ностре и Института Европске инвестиционе банке. Инспирисан је сличним успешним пројектом који води Амерички национални фонд за очување баштине. Програм није фондацијског типа. Служи као катализатор за акцију и промовише „моћ примера“. Подржан је од стране програма Креативна Европа и Европске уније као део пројекта мреже Европа Ностра – Уважавање наслеђа – уважавање вредности.