Онлајн презентација: Како се прави (Из)ванредно позориште?

Онлајн презентација: Како се прави (Из)ванредно позориште?

10/08/2020

У оквиру онлајн циклуса „Културни програми у дигиталном простору“ прва у низу презентација се бави могућностима прилагођавања позоришног извођења дигиталном простору. У времену када су онемогућена јавна окупљања, овај изазов је нарочито важан – како за оне који учествују у стварању представе, тако и за публику. Будући да се искуство на овом задатку тек стиче, отварају се бројна питања: да ли дигиталне технологије могу да надоместе физички простор у извођењу једне представе? Које су предности и мане искорака у дигиталну сферу и како остварити блиску везу с публиком преко мреже?

О овој теми говори Теа Пухарић, позоришна и радио редитељка и чланица оснивачког тима (Из)ванредног позоришта – првог Интернет позоришта у Србији. Изванредно позориште је настало током пандемијског периода физичке изолације и органиченог кретања, спонтаним окупљањем драмских уметника који су желели да пронађу нове начине за стварање позоришта.
Презентацију можете погледати на нашем YouTube каналу.

О циклусу

У протеклом периоду који је обележила епидемија вируса Ковид-19, место реализације културних потреба публике је измештено у дигиталну сферу, услед привременог затварања простора установа и организација у култури и обустављања редовног програма. То је подстакло промишљање нових начина презентације архива и колекција, концерата и представа, као и организација и људи које оне окупљају.

Иако интернет не може у потпуности да замени извођење културно-уметничког програма у физичком простору, може бити прилика за другачије сагледавање значаја сопственог рада и боље промишљање места позиционирања на културној мапи града, региона и Европе.

Стога се циклус онлајн презентација „Културни програми у дигиталном простору“ управо односи на унапређење видљивости наших установа и организација у дигиталном простору кроз осмишљавање нових формата представљања културно-уметничког стваралаштва и комуникације с публиком.