Отворени позив – туризам, култура и креативност

Отворени позив – туризам, култура и креативност

29/06/2018

Подршка развоју и промовисању транснационалних тематских туристичких производа — експлоатисање синергије између туризма и културних и креативних индустрија

Овај позив за предлоге усмерен је ка подршци пројектима који су фокусирани на постојећа или нова туристичка искуства заснована на креативном и потенцијалу за иновације ККИ у развијању услуга и производа. Жеља Европске Комисије је да подржи пројекте који су иновативни по приступу, предлажу одржива решења и засновани су на блиској сарадњи са и укључивању малих и средњих предузећа и професионалаца у културним и креативним индустријама (ККИ).

Општи циљ ове иницијативе је истраживање ефекта преливања културе и креативности на туристичке производе и услуге у следећем смислу:

– Ревитализација туристичких атракција и дестинација и диверсификација транснационалних туристичких искустава
– Пролонгирање сезоналности ЕУ дестинација и/или унапређење одрживости туристичких понуда
– Подстицање иновација широм транснационалних туристичких ланаца вредности

Специфични циљеви иницијативе су:
– Развој иновативних решења или управљачких алата за туристичке атракције или дестинације путем сарадње између туризма и ККИ малих и средњих предузећа
– Истраживање нових начина привлачења посетилаца, уз помоћ ККИ компанија или професионалаца, у циљу ревитализације постојећих туристичких производа /услуга и/или стварања нових
– Успостављање стабилних јавно-приватних партнерстава у пољу туризма и ККИ и старање о размени знања и искустава у оквиру партнерстава

Узимајући све изнад поменуто у обзир, овај позив за предлоге намењен је суфинансирању пројеката нарочито фокусираних на транснационалну сарадњу између туризма и ККИ малих и средњих предузећа у циљу развитка иновативних, али опипљивих туристичких понуда. Ова врста туристичких понуда требало би да искористи креативни потенцијал ККИ у циљу развијања иновативних услуга и производа и/или употребе културног или креативног садржаја зарад унапређења постојећих или развијања нових туристичких искустава.

Подобност апликаната

Апликанти морају да буду правна лица и да спадају у дефиницију макар једне оф циљних организација поменутих у Одељку 6 овог позива као и да су активни у пољу туризма, културних и креативних индустрија (ККИ).

Подобни су искључиво апликанти из правних лица основаних у следећим земљама:

– Земље чланице ЕУ
– Земље учеснице КОЗМЕ програма у складу са Чланом 6 КОЗМЕ регулативе

За апликанте из Велике Британије: Молимо вас имајте у виду да се критеријуми подобности морају поштовати током читавог трајања гранта. Уколико се Уједињено Краљевство повуче из ЕУ током трајања периода гранта, а да притом не потпише уговор са ЕУ који специфично утврђује да су британски апликанти И даље подобни, престаће финансирање од стране ЕУ (док ће се, где год могуће, васе учешће наставити) или ће бити захтевано да напустите пројекат на основу Члана 34.3.1(б) уговора о гранту.

Молимо вас такође имајте у виду да конзорцијум мора да окупља минимално 6 а максимално 8 чланова /партнера—различитих правних лица—који покривају минимално 5 подобних земаља—као што је наведено у Одељку 6.

Конзорцијум се мора састојати минимално од:

1. Четири мала и средња предузећа: 2 активна у туризму и 2 у ККИ сектору;
2. Једног националног или регионалног или локалног представника јавне власти

За више детаља, молимо вас да се осврнете на текст позива који можете наћи испод.

Подношење предлога

Рок за електронско подношење је 19. јул 2018. године у 17.00 часова (по бриселском времену).
Приступите Порталу за учеснике за писање нацрта и подношење предлога.

Важна напомена

У случају техничких проблема при употреби система за подношење предлога, молимо вас да контактирате подршку на: EC-RESEARCH-IT-HELPDESK@ec.europa.eu Тел: +32 (2) 29 92222 (током радног времена).

Референтни код овог електронског поднеска је COS-TOURSYN-2018-3-01.

Инфо догађај

Општи “КОЗМЕ Инфо Дан: Могућности учешћа у позивима за предлоге ” одржан је 11. јуна 2018. године у ЕАСМЕ канцеларијама у Бриселу. Додатне информације доступне су на интернет страници.

Претрага партнера и претходних пројеката
Уколико тражите партнере за пријављивање на овај позив, узмите у обзир коришћење Cordis базе података где ћете моћи да направите захтеве за партнерство. Они који већ имају Партнер налог у Cordis бази података могу да изаберу специфични КОЗМЕ позив када креирају захтев за партнерство. После овога сваки захтев за партнерство биће приказан као повезан са позивом како би привукао остале који су заинтересовани за исти позив.

У случају да немате налог, можете да га направите. Уколики будете имали потешкоће са Cordis базом података, молимо вас да контактирате Cordis корисничку подршку.

Такође, можете да контактирате најближег Enterprise Europe Network експерта који ће вам помоћи у проналажењу потенцијалних партнера.

Још један користан извор информација о прошлим и постојећим пројектима који се суфинансирају у оквиру КОЗМЕ програма доступан је путем КОЗМЕ HUB-а.

Питања/Одговори

Потенцијални апликанти би требало да упуте сва питања везана за садржај овог позива и-мејлом на EASME-COSME-TOURSYN-2018@ec.europa.eu. Одговори ће бити понуђени само на питања послата на ову адресу.

Одговори ће бити објављивани периодично и у разумном временском року на овој страници. (погледајте Често постављана питања испод).

Рок за подношење питања везана за садржај ових позива је: 12. јул 2018. године.

Информације за апликанте о резултатима евалуације

ЕАSME експерти биће у могућности да обавесте апликанте о исходу евалуација током децембра 2018. године.