Отпочео је нови програм Креативна Европа 2021-2027!

Отпочео је нови програм Креативна Европа 2021-2027!

27/05/2021

 

Драге колегинице и колеге, сарадници и пријатељи,
Јуче је званично отпочео нови програм Креативна Европа који ће у периоду 2021-2027. године бити реализован с буџетом од 2,4 милијарде евра (63% већи него претходни).

Поред већ познате структуре програма, која укључује програм подршке за превођење књижевних дела и успостављање партнерстава у подручју издаваштва, програме подршке сарадњи у различитим областима уметности и културе, укључујући и аудиовизуелне делатности, као и иницијативе Европска престоница културе и ознака европске баштине, нови програм доноси значајне новине.

Услед све већих претњи медијском плурализму, Креативна Европа ће први пут промовисати здрав и одржив сектор информативних медија у целој Европи. Затим, значајна новина је фокус на еколошки одрживе и одговорне праксе у култури и уметности, подршка форума за политичку расправу и размену студија и извештаја, те подршка лабораторија креативних иновација, у оквиру које се подстичу иновативни приступи стварању, дистрибуцији и промовисању садржаја у различитим областима.

Програм ће остати место утврђивања заједничких циљева свих земаља које учествују, а у формалном смислу то су за сада све земље чланице Европске уније. Ускоро очекујемо званичан позив Европске комисије за приступање новом програму, што ће омогућити званично учешће наше земље до краја текуће године.

Важна информација је да ће први конкурсни позиви бити расписани у наредним данима, а да ће све установе и организације из Србије имати право да конкуришу без обзира на административни процес приступања новом програму.

Позивамо вас да погледате више информација о структури, плану расписа и приоритетима конкурсних позива у годишњем плану имплементације програма.

Срдачно,
Тим Деска Креативна Европа Србија